Acasă Cultura / Culte Artistul vizual Dan Voinea față în față cu publicul american

Artistul vizual Dan Voinea față în față cu publicul american

Două evenimente aparte îl vor avea ca protagonist, la New York, pe artistul vizual Dan Voinea. Românul va prezenta, pe 8 septembrie, expoziția personală „Unborn Nursery. Absently Yours, Dan Voinea”, iar pe 11 septembrie va participa la o întâlnire cu publicul la Slag Gallery.

În recenta sa serie de picturi Absently Yours, Dan Voinea propune o menajerie umană fragilă, o galerie de personaje atemporale și lipsite de identitate.

Fără intenția de a explora conținutul psihologic al caracterelor pe care le descrie, seria de portrete speculează totuși nefirescul, adică gestica mecanică și mimetică. Atitudinea personajelor rămâne în suspensie, cromatica solarizează contururile, iar lumina îmbracă întregul selectiv și în deplină autonomie. Expoziția de acum este parte din lumea creată deja, schizoidă, ca efect al neputinței de adaptare sau chiar numai al refuzului acesteia. Albumul de familie care închide în paginile lui această colecție de necunoscuți îi aliniază fără cronologie, pentru că adulții de acum, consternați de propria lor lipsă de biografie, nu au avut, de fapt, copilărie, căci nu s-au născut niciodată.”, susține artistul.

Artistul folosește modele vii, pe care le dirijează să se comporte și să se miște “împotriva logicii”, pentru a crea compoziții neliniștitoare și atonale. Imaginile prevestitoare par să exprime natura fragmentară și inconsecventă a viselor, și combină detaliile realiste, precise, cu abstracția și absurditatea contemporană.

Artist cu un ascuțit simț al detaliului, Voinea abordează un stil dens, greu – hainele “sângerează” în piele, ori cămăși albe acoperă rănile întunecate ale nefericitelor sale personaje. Dincolo de talentul său ca pictor, aspectul cel mai interesant pentru el din propia muncă este faza imaginativă, care precede actul fizic al pictării. După cum mărturisește, „mă atașez de procesul de creație al fiecărei lucrări, dar nu de lucrări în sine, căci, de îndată ce acestea sunt finalizate, simt că nu îmi mai aparțin. Pânza mea preferată este cea pe care am nu am pictat-o încă. „

Dan Voinea a absolvit Universitatea Națională de Artă București, în 1997. A lucrat apoi, timp de 2 ani, ca ilustrator de carte, și, încă 10 ani, ca Art Director în câteva agenții de advertising și multinaționale din București.

În 2010 renunță definitiv la munca de advertising și se dedică exclusiv celei de artist vizual. Se afirmă ca pictor figurativ în 2011, cu Playboy Afternoon, la Dancona Budis Gallery din București și, apoi, în 2013, cu A Momentary Rise of Reason, la Beers Lambert Contemporary Gallery din Londra, înscriindu-se astfel în pictura emergentă românească.