Atenţionare de călătorie pentru românii care merg în țările nordice

Atenţionare de călătorie pentru românii care merg în țările nordice

Autorităţilor locale din Norvegia, Danemarca şi Suedia au anunțat extinderea, până în luna noiembrie, a regimului de control la trecerea frontierei de stat.

Controlul la frontiera danezo-germană este prelungit până la data de 12 noiembrie 2018. În aceste condiţii, cetățenii români care călătoresc pe rutele maritime (feribot) şi terestre (rutiere şi feroviare) trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valabil. Este de așteptat ca, din cauza controalelor, în deplasarea mijloacelor de transport să se înregistreze întârzieri.

În aceste condiţii, toate persoanele care călătoresc pe rutele maritime (feribot) şi terestre (rutiere şi feroviare) dinspre Germania în Danemarca, trebuie să facă dovada posesiei unui act de identitate valabil. Cerinţa este obligatorie şi pentru persoanele care tranzitează Danemarca către Suedia. Autorităţile de la Copenhaga avertizează şi asupra riscului întârzierilor la transportul feroviar, maritim şi rutier (autobuze), din cauza verificărilor actelor de identitate ale pasagerilor”, anunţă MAE.

Persoanele care nu prezintă acte de identitate valabile sau refuză controlul autorităților daneze vor fi oprite de la tranzitul în Danemarca. În aceste condiții, se recomandă cetățenilor români să se asigure că dețin în permanență asupra lor, pe timpul călătoriei în Danemarca, un act de identitate valabil (pașaport sau carte de identitate națională).

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Copenhaga: +4539407177, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Regatul Danemarcei: +4527355537.

Prelungirea perioadei de efectuare a controalelor la frontiere este valabilă şi în Suedia, până la data de 11 noiembrie 2018. Se recomandă cetăţenilor români să se asigure că deţin în permanenţă asupra lor, pe timpul călătoriei înspre şi dinspre Suedia, un act valabil de identitate (paşaport sau carte de identitate naţională).

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm: +468205674apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Regatul Suediei: +46736985463.

De asemenea, autorităţile norvegiene au decis să extindă, până la data de 11 noiembrie 2018, regimul de control la trecerea frontierei de stat pe rutele de transport maritim dinspre Danemarca, Germania şi Suedia.

Paşaportul valabil este singurul document de identitate acceptat la controlul trecerii frontierei norvegiene pentru intrările pe rutele maritime (ferry-boat). Totodată, autorităţile norvegiene au în vedere intensificarea controalelor pentru persoanele care intră pe teritoriul naţional prin punctele de frontieră de la graniţa cu Suedia de pe rutele terestre (rutiere şi feroviare) şi, dacă situaţia de securitate o va impune, extinderea controlului la frontiera naţională şi pentru persoanele care călătoresc pe rutele terestre şi aeriene din spaţiul Schengen”, mai precizează MAE.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Norvegiei: +472256237; +4722446951; +4722556832; +4722558227, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al Ambasadei României la Oslo: +4799153137.