Acasă România AȚRU a devenit membră a FUEN

AȚRU a devenit membră a FUEN

Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria a devenit membru al Uniunii Federale a Naționalităților Europene (FUEN) în 1 octombrie 2022, în cadrul Congresului FUEN care a avut loc la Berlin (29 septembrie – 2 octombrie 2022).
Pe ordinea de zi a congresului s-a aflat și votarea unei noi președinții. Europarlamentarul Loránt Vincze a fost reales în funcția de președinte al FUEN pentru încă trei ani. Printre cei șase noi vicepreședinți aleși s-a numărat și Olivia Schubert, vicepreședinte al Autoguvernării pe Țară a Germanilor din Ungaria.
Potrivit anunțului făcut pe pagina de FB a Autoguvernării, AȚRU a fost reprezentată la congresul FUEN de președintele Gheorghe Cozma.

AȚRU și-a anunțat intenția de a se alătura FUEN în decembrie 2021, când a depus și o cerere de aderare.

FUEN este un organism umbrelă înființat în 1949, odată cu Consiliul Europei, pentru peste 90 de organizații care militează pentru drepturile minorităților autohtone etnice din Europa.
FUEN este inițiatoarea Inițiativei Cetățenești Europeane pentru protecția minorităților “Minority SafePack” – prin care reprezentanți a 96 de minorități din Europa, membre ale FUEN, vizează crearea de aquis comunitar, adică drepturi și obligații asumate de un stat membru al UE, sub forma unei norme juridice care reglementează activitatea comunităților europene și a instituțiilor UE, acțiunile și politicile comunitare. MSP propune măsuri și acte normative în favoarea minorităților naționale și etnice autohtone europene în următoarele domenii: limbi regionale și minoritare, cultură și învățâământ, politică regională, reprezentare publică, egalitate, audiovizual și alte instrumente media, sprijin regional (de stat).
Discuțiile publice despre MSP au început în iunie 2013, în timpul Congresului anual al Uniunii Federației Naționalităților Europene (Federal Union of European Nationalities) – FUEN, de la Brixen (Tirolul de Sud), dar ideea lansării unei astfel de inițiative cetățenești a apărut la Congresul FUEN din 2012, de la Moscova.
Voci avizate au opinat că, având în vedere categoriile de cetățeni europeni care s-au alăturat MSP, este evident că scopurile avute în vedere vizează idei autonomiste mai largi. De altfel, la Congresul FUEN din 2013 s-a vorbit despre diferite forme de autonomie și chiar despre sărbătorirea unei zile a autonomiei.