Tinerii români cu cele mai bune rezultate în plan academic și extracurricular în străinătate au fost premiaţi, la 8 ianuarie curent, în cadrul Galei Studenților Români din Străinătate, care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului.
Cea de-a șasea ediție a Galei Studenților Români din Străinătate a reunit studenţi, absolvenţi, personalităţi ale societăţii româneşti, diplomaţi, reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi jurnalişti, pentru a cunoaște și recunoaște rezultatele extraordinare ale tinerilor români care în anul academic 2013 – 2014 au făcut ca România să fie mândră de ei.
Premiile pentru rezultate remarcabile au fost obţinute astfel:
- Marele Premiu Studentul Român al Anului în Străinătate: Raluca Ada Popa
- Studentul Anului în România: Ionuț Budișteanu
- Studentul Român al Anului în Europa – nivel universitar: Sergiu Iliev
- Studentul Român al Anului în Europa – nivel post-universitar: Alexandra-Maria Bocșe
- Studentul Român al Anului în America de Nord – nivel universitar: Mădălina Vlăsceanu
- Studentul Român al Anului în America de Nord – nivel post-universitar: Carla Baricz
- Studentul Român al Anului pe Alte Continente: Viorica Raluca Conțu
- Studentul Român Erasmus al Anului: Antonela Vieriu
- Premiul Special în Arte: Alecsandra Raluca Drăgoi
Ionuț Budișteanu, cel care a deschis gala laureaţilor de joi seara și a primit premiul Studentul Anului în România din partea președintelui României, Klaus Iohannis, a declarat că îşi doreşte o ţară frumoasă în care ”să nu ne mai certăm şi să trecem la muncă”.
De asemenea, Raluca Ada Popa, Studentul Român al Anului în Străinătate, susţine că a avut parte de „o educație excepțională” şi că îşi doreşte „enorm ca și România să ajungă la un nivel comparabil. Este foarte important ca și cei de acasă să urmeze exemplul de succes al celor din afară. Cred că pot să ajut mai mult din afară, decât lucrând în România„, a spus ea.
Teza de doctorat a Ralucăi Popa contribuie la protejarea datelor confidențiale împotriva hackerilor și a câștigat premiul Sprowls de la MIT. Proiectul său, CryptDB, este folosit de companii de renume precum Google (începând din 2013), SAP AG și Lincoln Labs.
Câștigătorii au fost desemnați în urma punctajelor primite din partea juriului prezidat de acad. prof. univ. dr. Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ionel Haiduc, membru onorific al Juriului, dr. Florin Păun, Dr.h.c. Norman Manea, prof. dr. Laurențiu Damian, dr.h.c. Corneliu Bîrsan, Petru Văduva, prof. Dr. Miron Bogdan, arh. Şerban Sturdza.
La Gala Studenților Români din Străinătate – 2015 au participat preşedintele României Klaus Iohannis, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, secretarul de Stat, Raed Arafat, ministrul Tineretului și Sportului Gabriela Szabo şi ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Mihai Sorin Cîmpeanu, alături de presonalităţi marcante de pe scena politică, a sportului şi a învăţământului românesc.