Acasă Germania Avocatul Poporului cere autorităților germane informații despre siguranța sanitară a sezonierilor români

Avocatul Poporului cere autorităților germane informații despre siguranța sanitară a sezonierilor români

Comisia Europeană a recomandat statelor membre să trateze lucrătorii sezonieri în același mod ca pe lucrătorii care exercită ocupațiile critice

În contextul materialelor de presă în care sunt prezentate condițiile în care sunt cazați și lucrează muncitorii plecați din România pentru activități sezoniere în agricultură în Germania, Avocatul Poporului din România a trimis o scrisoare Ministrului federal al Muncii din Germania, domnul Hubertus Heil, precum și președintelui Comisiei pentru petiții din Parlamentul german, domnul Marian Wendt, solicitând câteva lămuriri privind situația muncitorilor români sezonieri:

– dacă angajatorilor germani li s-a permis aducerea muncitorilor sezonieri după ce au făcut dovada respectării, în locurile de cazare și cele de muncă, a standardelor de igienă firești în această perioadă?

– ce s-a întâmplat și ce se va întâmpla cu muncitorii sezonieri depistați cu coronavirus? Dacă există posibilitatea instituirii izolării sau a carantinei, cu posibilitatea de a munci pentru muncitorii nou sosiți, care trebuie să lucreze separat de ceilalți angajați timp de 14 zile și nu au voie să părăsească sediul companiei?

– ce se întâmplă cu muncitorii sezonieri care se îmbolnăvesc și au nevoie de asistență medicală? Cine le pune la dispoziție medicamente? În ce condiții au acces la asistență medicală specializată în spital?

Germania nu are un omolog al Avocatului Poporului/Ombudsman la nivel federal.

În Orientările Comisiei Europene referitoare privind exercitarea liberei circulații a lucrătorilor pe perioada epidemiei de COVID-19, cu referire la lucrătorii sezonieri din sectorul agricol, publicată în Jurnalul Oficial al UE (echivalentul Monitorului Oficial din România) se arată că  ”Unele sectoare ale economiei, în special sectorul agricol, se bazează în mare măsură, în mai multe state membre, pe lucrătorii sezonieri din alte state membre. Pentru a răspunde deficitelor de forță de muncă din aceste sectoare ca urmare a crizei, statele membre trebuie să facă schimb de informații cu privire la diferitele lor necesități, de exemplu prin intermediul canalelor stabilite ale Comitetului tehnic privind libera circulație a lucrătorilor. Se reamintește că, în anumite circumstanțe, lucrătorii sezonieri din agricultură îndeplinesc funcții critice de recoltare, de plantare sau de îngrijire. Într-o astfel de situație, statele membre trebuie să-i trateze pe acești lucrători în același mod ca pe lucrătorii care exercită ocupațiile critice menționate mai sus. Totodată, statele membre trebuie să le permită acestor lucrători să treacă în continuare frontierele pentru a lucra, în cazul în care munca în sectorul în cauză este încă permisă în statul membru gazdă. Statele membre trebuie, de asemenea, să comunice angajatorilor necesitatea de a asigura o protecție adecvată a sănătății și a siguranței.

Potrivit legislației europene, muncitorii români angajați cu forme legale într-un alt stat membru UE beneficiază de aceleași drepturi și obligații ca și cetățenii statului pe teritoriul căruia lucrează.