Acasă Politic Bâlci în Parlament

Bâlci în Parlament

Cîțu: Recomand celor din PSD să ia un pix şi o foaie şi să ia notiţe, cei care ştiu să scrie, bineînţeles

Ciolacu: Domnule Orban cred că sunteţi ultimul brontozaur în politică

Firea: Cu iubirea sper să ne descurcăm, haideți să vorbim despre fericire

 Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, luni, în şedinţă comună, pentru a dezbate proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021.

Premierul Florin Cîțu i-a ironizat pe parlamentarii PSD, cărora le-a transmis să ia o foaie și un pix și să își ia notițe din prezentarea pe care o face bugetului pentru anul în curs.

”Stimaţi colegi ai coaliţiei, colegi din PNL, fără modestie, vă spun că acest buget este cea mai importantă realizare de când am început această guvernare. (…) Este primul buget al acestui mandat de patru ani al acestei guvernări de centru-dreapta şi o să mă asigur, alături de colegii mei, că o să fie o guvernare de succes şi o să mă bat, în primul rând, pentru o viaţă mai bună pentru toţi românii. O să reuşim doar dacă rămânem uniţi şi ne concentrăm exact pe acele de obiective care ne-au adus împreună ” reformă şi investiţii”, a transmis prim-ministrul.

Principalele momente ale dezbaterii din Parlament:

Premierul Florin Cîțu:

Stimaţi colegi ai coaliţiei, stimaţi colegi din PNL, fără modestie vă spun că acest buget e cea mai importantă realizare de când am început această guvernare.

E primul buget al acestui mandat de patru ani al unei guvernări de centru-dreapta şi o să mă asigur, alături de colegii mei, că o să fie o guvernare de succes care o să aducă o viaţă mai bună pentru toţi românii.

O să reuşim şi vom aduce reformă şi investiţii. Am tratat acest buget cu mare simţ de răspundere şi aici aş vrea să le mulţumesc colegilor din PNL pentru că votul lor e cel care m-a desemnat premier, m-a onorat şi mă responsabilizează.

Este adevărat suntem o coaliţie în guvern, iar PNL are cea mai mare pondere în această coaliţie.

E responsabilitatea mea să mă asigur că PNL se va achita de toate îndatoririle acestei guvernări.

Bugetul are două elemente definitorii la care eu ţin foarte mult – începem reforma în toate cotloanele statului român. Oprim 30 de ani de furt pesedist din buget, din bani publici.

Şi al doilea, drumul României e în Europa şi alături de partenerii noştri din Alianţa Nord-Atlantică. Garantăm românilor securitate.

Recomand celor din PSD să ia un pix şi o foaie şi să ia notiţe, cei care ştiu să scrie, bineînţeles

(După mai multe huiduieli în sală, nişte parlamentari au adus două păpuşi şi le-au lăsat la prezidiul celor doi preşedinţi ai Camerelor. În replică, Lludovic Orban a făcut apel să respecte Regulamentul de funcţionare a şedinţei plenului reunit.

”Fac apel să respectaţi Regulamentul celor două Camere. Probabil că păpuşile pe care le-aţi adus sunt păpuşile pe care le-aţi manipulat 30 de ani în administraţie şi guvernare şi păpuşile cu care i-aţi confundat pe români. Mă puneţi în situaţia de a cere chestorilor să instituie ordinea şi regulamentul în sală. Domnilor de la PSD vă rog să vă comportaţi civilizat, să lăsaţi circul deoparte”, a spus Orban.

Cei de la PSD au început să strige în sală cu privire la majorarea alocaţiilor pentru copii, iar premierul Cîţu le-a transmis că probabil vor şi ei alocaţii.

”Nu aţi depăşit vârsta copiilor. Ştiam că alocaţiile sunt pentru copii, nu pentru parlamentari. Veţi primi alocaţie, însă trebuie să vă înscrieţi la şcoală”, a mai spus prim-ministrul.

Şeful Executivului a încheiat, spunând: ”Românii trebuie să ştie că PSD ţipă aici în parlament nu pentru că nu sunt de acord cu el, ci pentru că nu îl înţeleg. Sunt disperaţi şi îşi dau seama că nu vor mai putea fura, timp de patru ani de zile. Ţipă şi înjură şi pentru că cineva are curajul în 30 de ani – ajunge”.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu:

Domnule prim-ministru, ca de fiecare dată eu v-am ascultat cu mare atenţie, eu un mincinos mai patologic ca dvs nu cred că am cunoscut vreodată.

Sunteţi la guvernare de un an şi jumătate, în diverse formule, dvs fiind ministru de Finanţe pe timpul domnului Orban şi acum premier.

Ştiţi şi dvs şi şeful dvs, domnul Orban, domnule Orban cred că sunteţi ultimul brontozaur în politică, nu mai există niciun om cu atâta vechime în politică, ştiţi la fel de bine ca mine că PSD nu a guvernat 30 de ani în România. Sunt amantele şi politrucii dvs în Guvern.

Am înţeles că PSD fură din buget. Eu îmi aduc aminte de Unifarm, nu era PSD formaţiunea politică care ne-a ţinut pe toţi în casă, în timp ce voi furaţi. Toate dosarele sunt la DNA, Curtea de Conturi.

Chiar nu ţi-e ruşine să vii să spui că noi furăm?

Vezi cine a fost la OLAF şi să îl rogi să dea cu subsemnatul, prietenul tău de coaliţie.

Bugetul pe care l-aţi prezentat e o ruşine pentru România, e un buget în care nu aţi considerat oportun să investiţi în Sănătate şi Educaţie, sau să creşteţi alocaţii şi pensii, conform legilor în vigoare. Acesta e bugetul austerităţii şi veţi fi judecat de români pentru asta

Eu, în schimb, domnule Cîţu nu mă aşteptam să veniţi cu un buget care încalcă legea, tocmai dvs care vă războiaţi cu Al Capone.

Împărţirea banilor discreţionat din buget este o infracţiune, domnule Cîţu.

E o premieră absolută anexa bugetar 7.03, nimeni nu şi-a permis în 30 de ani să vină cu o anexă direcţionată doar pentru anumite formaţiuni politice.

Întotdeauna aceste lucruri s-au dezbătut în Parlament şi s-au adoptat în Parlament. Vrem să ştim criteriile pe care le-aţi folosit şi cine a justificat aceste alocări.

Nu aţi avut bani de pensii, de alocaţii, pentru mineri, pentru profesori, în schimb aţi avut 380 milioane să daţi la PNL, USR şi UDMR

Senatorul PSD Gabriela Firea:

Ludovic Orban ne-a transmis doamnelor din sală să fim iubite și fericite. Cu iubirea sper să ne descurcăm, haideți să vorbim despre fericire

Femeile vor fi foarte fericite dacă veți vota amendamentul PSD care prevede majorarea alocațiilor pentru copii

Mă așteptam de la Cîțu să folosească cuvântul investiții de 30 de ori, nu PSD de parcă ar fi în campanie electorală

Deputatul PNL Bogdan Huțucă:

Bugetul a fost construit în contextul crizei sanitare, al crizei economice și al dezechilibrelor macroeconomice majore

Guvernul a fost constrâns să găsească resurse financiare și să demareze un proces de consolidare a finanțelor

Politicile PSD au eliminat orice spațiu fiscal, orice rezervă care ar fi fost utilă în perioada crizei

În 2019, Comisia Europeană și agențiile de rating atrăgeau atenția că România este statul UE cel mai vulnerabil în situație declanșării unei crize

Bugetul pentru 2021 alocă o sumă record pentru investiții publice. Vorbim despre 62 de miliarde de lei direcționate către proiecte majore

Este de apreciat efortul guvernului de a acoperi tot necesarul de cheltuieli, de a impulsiona investițiile și de a reduce deficitul bugetar

În 2018 – 2019 proiectele de buget au fost prezentate în parlament alături de majorări consistente de fiscalitate

Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 403 parlamentari din totalul de 466.

La dezbaterile generale asupra celor două proiecte de buget, Guvernului i se alocă 50 de minute, iar grupurile parlamentare vor avea la dispoziţie 78 de minute, câte 10 secunde pentru fiecare parlamentar. Astfel, PSD va avea la dispoziţie 26 minute, PNL – 22 minute, Alianţa USR PLUS – 13 minute, AUR – 8 minute, UDMR – 5 minute, minorităţile naţionale – 3 minute şi parlamentarii neafiliaţi – un minut, a informat Orban.

Lucrările se desfăşoară cu prezenţa fizică a parlamentarilor.

Votul final asupra celor două proiecte urmează să fie dat marţi.

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au dat raport favorabil celor două proiecte, în forma în care acestea au fost transmise de Guvern. Nu a fost adoptat niciun amendament. Potrivit rapoartelor comisiilor, au fost respinse peste 3.500 de amendamente. G4Media.ro, Foto: PSD

 

Articolul precedentANRE și ANPC, în control la marii furnizori de energie electrică, după sute de reclamații privind liberalizarea pieței  
Articolul următorS-a schimbat din nou Codul administrativ