Bani pentru gazoduct

Bani pentru gazoduct

România va aloca 5,29 milioane de lei pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, după ce guvernul a aprobat, în ședința din 6 noiembrie, încheierea, prin schimb de scrisori, a unui Program de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova în baza articolului 1 al Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil. Acordul prevede acordarea a  100 de milioane de euro nerambursabile, pe care Guvernul României le-a oferit Republicii Moldova.

Pentru construcția gazoductului Iași-Ungheni este necesară suma de 6,65 milioane de euro, dintre care 5,29 milioane de euro vor fi oferiți de partea română, iar restul banilor vor fi alocaţi prin intermediul programului transfrontalier România–Moldova–Ucraina, finanţat de UE. Gazoductul Iași-Ungheni urmează să fie construit pană la sfârșitul anului curent.

Lungimea totală de gazoduct este de 43,28 de kilometri, dintre care părții moldovenești îi revin 10.48 kilometri. În plus, este vorba şi despre o conexiune pe sub râul Prut de 736 de metri, dintre care 134 de metri vor reveni părții moldovenești.