Başcanul Găgăuziei caută parteneri regionali în România

Başcanul Găgăuziei caută parteneri regionali în România

Mihail Formuzal, başkanul (conducătorul) Găgăuziei, a luat parte la şcoala de vară de la Băile Tuşnad, din Transilvania, România, la care participă de obicei oficiali din Ungaria, precum şi reprezentanţi ai partidelor politice şi organizaţiilor civice maghiare, care încearcă să creeze în Transilvania o autonomie a ungurilor. Potrivit Ia Regnum Novosti, başcanul a făcut o prezentare informativă în faţa participanţilor la şcoala de vară cu privire la Autonomia Găgăuză şi la istoria luptei găgăuzilor pentru autodeterminare. Sursa ne-a spus că discursul lui Mihail Formuzal a provocat mare interes printre unguri.

În cadrul forumului, başkanul Găgăuziei a avut convorbiri cu premierul ungar Viktor Orban şi cu liderii organizaţiilor civice maghiare din Transilvania. De asemenea, în cadrul vizitei, s-a convenit elaborarea unui acord de colaborare dintre Găgăuzia cinci potențiali parteneri români: judeţele româneşti Constanţa, Galaţi, Alba, Harghita şi Covasna. Cu fiecare dintre acestea se planifică semnarea acordurilor de colaborare, aflate în acest moment în stadiul de pregătire.

„Direcţiile de colaborare vor fi dintre cele tradiţionale pentru relaţiile interregionale pe care Găgăuzia le întreţine cu partenerii săi străini. Este vorba despre cooperarea în astfel de sfere, cum ar fi cea economică, socială şi cultural-umanitară”, a menţionat Formuzal, citat de www.tv7.md.

Actualmente, Găgăuzia derulează câteva proiecte cu România, printre care sursa citată enumeră stagii lingvistice practice urmate, în 2012, la Universitatea Dunărea-de-Jos din Galaţi, de câteva zeci de profesori de limba română din cadrul autonomiei. – www.promptmedia.ro