Acasă Cultura / Culte Biblioteca de cărți în limba română din Milano va rămâne închisă

Biblioteca de cărți în limba română din Milano va rămâne închisă

Centrul Cultural Italo Român anunță că Biblioteca de cărți în limba română din Milano este înschisă din anul 2014, fără posibilitate de a mai continua proiectul.

Biblioteca este un proiect de voluntariat al CCIR, fiind singura realitate culturală de acest fel în Milano şi împrejurimi şi a constituit un punct de informare important pentru toţi cei interesaţi de contactul cu România şi cultura română.

Deschisă în 2009, în Via San Vincenzo, apoi în Via Trebbia din Milano, nu s-a reuşit găsirea unui spatiu adecvat de conservare a cărţilor, umezeala care a pus în pericol volumele şi lipsa mijloacelor financiare pentru plata chiriei unui spatiu funcţional.

De asemenea, nici cursul de limba romană organizat de prof. Valentina Negrițescu nu se mai poate organiza, acesta funcționând în spațiul Bibliotecii. Anunțăm de asemenea pe toți cei interesați în a dona cărți (foarte multe inițiative venind din partea unor familii de români și italieni) că Centrul nu are spațiu adecvat pentru a depozita aceste cărți. În cadrul bibliotecii un rol important l-a avut crearea unei rețele de comunicare și parteneriat cultural cu asociațiile românești,  dar și mediul cultural italian, interesat să intre în contact cu o realitate culturală românească”, mai precizează Centrul Cultural Italo Român.

În mod specific în decursul anilor s-a dat atenție furnizării de materiale didactice pentru italienii care vor să învețe limba română și să cunoască cultură românească, sprijinirea studenților români de la universitățile italiene cu materiale informative necesare întocmirii lucrărilor de licență sau master.

Biblioteca s-a transformat în timp într-un centru de informare comunitară şi interculturală prin formarea unui spațiu cultural menit să favorizeze schimburile interculturale româno-italiene.  Mulțumim tuturor celor care mențin încă contactul cu Centrul Cultural Italo Roman: studenți, elevi, profesori, publicul larg care ne-a fost aproape în anii de activitate ai acestui proiect”, conchide Centrul Cultural Italo Român.