Biblioteca Națională a României (re)conectează românii din diaspora la cultura națională

Biblioteca Națională a României (re)conectează românii din diaspora la cultura națională

sursa foto: Biblioteca Națională a României

Preocupările legate de pierderea identității culturale în diaspora românească, în continuă creștere, sunt reflectate în societatea românească pe multiple planuri. Biblioteca Națională a României consideră însă că diaspora reprezintă un important actor strategic, având un potențial unic de a transfera cunoștințe de la o societate la alta. Prin urmare, asociațiile culturale ale românilor de pretutindeni reprezintă angajamentul celor care trăiesc și se educă departe de țară în transferul de cunoștințe și consolidarea identității culturale naționale.

sursa foto: Asociația Interculturală Româno-Elenă DACIA

Astfel, @BibliotecaNaționalăaRomâniei și @AsociațiaInterculturalăRomâno-ElenăDacia din Atena au încheiat, în data de 26 ianuarie a.c., un parteneriat în baza căruia vor colabora în cadrul unor acțiuni de promovare a valorilor culturale românești, patrimoniul cultural fiind unul din elementele definitorii ale identității naționale.

Prima colaborare între Asociația Dacia și Biblioteca Națională a avut loc de Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie), prin evenimentul ”Fețele Culturii, Vocile Diasporei”, în cadrul căruia 100 de copii români din diaspora (Grecia, Turcia, Italia, Cehia, Emiratele Arabe Unite și Marea Britanie) s-au întors pentru câteva momente la limba maternă, recitând câte o strofă din „Luceafărul” de Mihai Eminescu. La eveniment, au participat și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și secretar de Stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Burdușa.

În contextul semnării protocolului, Carmen Mihaiu, directorul Bibliotecii Naționale a României, a donat un fond de carte bibliotecii asociației, menit să susțină acest demers, urmând ca în lunile următoare să se realizeze o donație de circa 1.000 de volume. – corespondență de la Daniela Popescu, Grecia