Bilanț provizoriu al cutremurului din Italia: 247 de morți și zeci de...

Bilanț provizoriu al cutremurului din Italia: 247 de morți și zeci de răniți. Printre victimele decedate sunt și doi români

Bilanțul, încă provizoriu, al seismului care a afectat trei provincii din Italia indică moartea a 247 de persoane, între care și doi români. Zeci de persoane, între care mulți copii, au fost rănite și se află internate în stare deosebit de gravă. Echipele de salvatori continuă să se sape sub dărâmături, în căutarea unor eventuali supraviețuitori. În provinciile Rieti și Ascoli au fost evacuate mii de persoane. Pentru adăpostirea persoanelor rămase fără locuință au fost amenajate tabere de corturi.

Ministerul român al Afacerilor Externe anunță cu tristeţe şi profund regret decesul unui al doilea cetăţean român în urma puternicului cutremur produs pe teritoriul Italiei și transmite sincere condoleanţe familiilor celor doi cetăţeni români care şi-au pierdut viaţa în urma acestei tragedii şi acordă întreaga asistență necesară în continuare.

cutremur Italia
sursa foto: Daniel Tecu

Localitățile cele mai afectate sunt Amatrice și Accumoli (în provincia Rieti) și Pescara del Tronto (în provincia Ascoli Piceno). Șeful Departamentului de Protecție Civilă Fabrizio Curcio a spus că acest cutremur este ”comparabil, ca intensitate, cu cel din L’Aquila”.

Mișcarea telurică cea mai puternică, cu magnitudinea de 6.0, a fost înregistrată la 3.36 miercuri, 24 august și a avut epicentrul lângă Accumoli, provincia Rieti, la numai 4 km adâncime. În ultimele ore s-au înregistrat peste 250 de replici, printre care una cu magnitudinea 5.4 și una cu magnitudinea 4.7.

De asemenea, MAE anunță că au mai fost identificate alte două persoane de cetățenie română printre răniţi, care se află internate pentru îngrijiri medicale.

Echipele consulare mobile s-au deplasat la unităţile medicale unde se află internaţi cetăţenii români răniţi şi menţin permanent legătura cu personalul specializat care îi monitorizează pentru informaţii actualizate cu privire la evoluţia stării acestora de sănătate. Cele doua echipe mobile au continuat demersurile de acordare a asistenţei consulare pe parcursul întregii nopţi, deplasându-se şi la o tabăra de sinistrați unde sunt adăpostiţi 10 cetăţeni români.

În ceea ce privește semnalările primite în cursul zilei de astăzi privind cetățenii români daţi dispăruţi, MAE continuă verificările, în acest moment 8 persoane aflându-se în această situaţie.

Cele două echipe consulare mobile se află în continuare pe teren, acționează coordonat și întreprind verificări la unitățile spitalicești din zonă pentru a identifica dacă printre răniți sunt și alţi cetățeni români.

14088662_1141234485939524_1967427433108104731_n
sursa foto: Daniel Tecu

MAE reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia – (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna – (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.”