Acasă Europa Bilanțul activității românilor privind promovarea limbii, culturii și civilizației române la Vârșeț

Bilanțul activității românilor privind promovarea limbii, culturii și civilizației române la Vârșeț

Consulatul General al României de la Vârșeț (Serbia) a marcat, pe 3 decembrie, Ziua Națională a României la Muzeul Orașului din Vârșeț.

Seara a fost deschisă cu intonarea imnurilor de stat ale Serbiei și României, urmată de un minut de reculegere în memoria victimelor din clubul bucureștean „Colectiv”, precum și victimelor cauzate de atacurile teroriste de pe întregul mapamond.

Dan Constantin, consul al României la Vârșeț, a mulțumit invitaților pentru prezența numeroasă. Au fost prezenți reprezentanții românilor, precum și reprezentanții autorităților locale din Vârșeț și din localitățile cu populație românească.

În discursul său, Dan Constantin a subliniat că Ziua Națională a României este cea mai importantă zi din istoria românilor, reflectată prin împlinirea dezideratului de libertate, unitate și demnitate națională a mai multor generații. Un eveniment istoric prin care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918. România este o țară cu o economie stabilă, stat membru al Uniunii Europene și NATO, care apără necondiționat interesele și drepturile tuturor românilor, oriunde aceștia se află.

Fiind la sfârșit de an, Dan Constantin a făcut și un bilanț al activității românilor privind promovarea limbii, culturii și civilizației române. Consulul a salutat ieșirea din colaps a Comunității Românilor din Serbia, cea mai veche asociație românească din Serbia, care a început să funcționeze din nou, introducerea orelor de limba română la Cuvin şi manifestări precum Zilele de Teatru ale Românilor din Voievodina și Marele Festival, notează comunitatea-romanilor.org.

În cadrul evenimentului s-a făcut și o scurtă prezentarea a diplomației române din Serbia.

Tot în cadrul acestei manifestări a fost inaugurată expoziția „Biserica și Cultura la Românii din zona Vârșețului – sec. XVIII – XIX”. Expoziția a fost organizată de preotul Mihai Gherghel, parohul bisericii greco-catolice românești din Marcovăț și Episcopia Dacia Felix. Muzeul din Vârșeț va găzdui această expoziție până la sfârșitul lunii ianuarie.