„Biohumin” va fi testat şi pe solurile degradate din România

„Biohumin” va fi testat şi pe solurile degradate din România

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, s-a întâlnit marți, 1 martie, la sediul MADR cu  dr. Walter Iten, inventatorul produsului „Biohumin”, un generator de sol complet biologic, cu o structură complexă, ce provine din lemn de pădure proaspăt și care are o istorie de 25 de ani în Germania.

Alături de inventatorul produsului s-a aflat o echipă condusă de Markus Ott din Berlin, care se ocupă de dezvoltarea proiectului, coordonarea şi reţeaua pentru Europa, conducerea secţiunii pentru Germania, precum şi Elena Laura Ivanov, responsabilă de coordonarea proiectului pentru România.

Alături de ministrul Irimescu au fost prezenți experți din cadrul Oficiilor de Studii Pedologice şi Agrochimice din anumite regiuni ale României unde se întâlnesc soluri aride, acide, nisipoase etc., precum şi reprezentanţi ai Institutului de Cercetări pentru Pedologie şi Agrochimie (ICPA) Bucureşti. Având în vedere că în țara noastră sunt circa 500.000 ha cu terenuri degradate, întâlnirea de azi a avut drept scop să identifice în ce măsură se poate testa produsul pe o suprafață pilot.

Am aflat despre Biohumin anul acesta când am participat, în ianuarie, la târgul internațional de la Berlin, Săptămâna Verde, că este un produs deosebit, care are un răspuns pentru orice tip de sol. În acest sens, având în vedere terenurile degradate existente în țara noastră, am considerat necesară această discuție cu cei care l-au inventat pentru a vedea în ce măsură este posibilă testarea lui pe o suprafață pilot în România”, a afirmat ministrul Achim Irimescu.

Cei prezenți la întâlnire au apreciat drept binevenită propunerea venită din partea ministrului Irimescu pentru a testa produsul şi în ţara noastră. Totodată, inventatorul a afirmat, că dacă există interes, experți din cadrul oficiilor de studii pedologice din țară ar putea forma un grup restrâns care să meargă în Elveția pentru a afla mai multe despre acest produs, precum și despre avantajele folosirii lui în agricultură.