Acasă Alte comunitati Biserica ortodoxă română „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam, aleasă printre cele mai...

Biserica ortodoxă română „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam, aleasă printre cele mai frumoase trei biserici din provincia Olanda de Sud

Biserica „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam, a primei parohii ortodoxe române din Țările de Jos, a fost aleasă de public ca a treia cea mai frumoasă biserică având cel mai frumos interior, în cadrul unui concurs organizat de Asociația pentru păstrarea valorilor de patrimoniu, Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Obținerea acestui onorant loc este urmarea nominalizării bisericii „Sf. Grigorie Teologul” în faza finală a competiției care a desemnat cea mai frumoasă biserică și cel mai frumos interior de biserică din provincia Olanda de Sud. Un juriu de specialitate a analizat cele 42 de înscrieri în concurs pe baza fotografiilor primite și a motivației de participare şi a selectat, pentru etapa finală, cinci înscrieri.

Biserica „Sf. Grigorie Teologul” devine, astfel, singura biserică ortodoxă română din Țările de Jos care se face cunoscută societății olandeze prin intermediul activităților prestigioasei Asociații pentru păstrarea valorilor de patrimoniu, Erfgoedhuis.

Această recunoaștere este o încununare a activității de peste 40 de ani a Părintelui paroh Protopop Dr. Ioan Dură ca preot misionar, duhovnic, ctitor de parohii, istoric, cărturar și apărător credinței, cât şi a atașamentului şi sprijinului enoriașilor.

De 22 de ani, parohia „Sf. Grigorie Teologul” folosește ca lăcaș de cult, capela catolică din parcul orașului Schiedam, înscrisă în 1977 pe lista Monumentelor Naționale Olandeze datorită valorii sale istorice. În iunie 2001, în Duminica Rusaliilor, Părintele Ioan a oficiat, în clădirea capelei, prima Sfântă Liturghie.

De la an la an, prin grija Părintelui paroh Protopop Dr. Ioan Dură, capela catolică (în formă octogonală cu boltă) a încorporat elementele cultului ortodox (iconostas, relicvar cu sfinte moaşte) și ale artei bizantine (220 de icoane pictate pe lemn, reprezentându-i pe sfinții străromâni şi români), devenind lăcașul unei înălțătoare mărturisiri a ortodoxiei românești pe pământ olandez.

Biserica „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam este un autentic așezământ de spiritualitate creştin-ortodoxă, de promovare şi păstrare a identității naționale romanești. Ȋn cadrul parohiei, la inițiativa şi cu binecuvântarea Părintelui Ioan, au fost înființate: prima bibliotecă românească (2001), prima școală parohială românească (2011), primul muzeu al unei parohii ortodoxe române din Benelux (2015), prima asociație a

femeilor ortodoxe române (2016), primul centrul român de cultură şi spiritualitate din Țările de Jos (2023).

Ȋn ianuarie 2024, parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam va sărbători 43 de ani de activitate neîntreruptă prin strădania Părintelui paroh Protopop Dr. Ioan Dură, fondatorul și ctitorul acesteia.