Acasă România „Blajminute – 7 perspective”, serie de minireportaje despre Mica Romă

„Blajminute – 7 perspective”, serie de minireportaje despre Mica Romă

sursa foto: Anca Simionescu, TVR

La trei ani după vizita Suveranului Pontif în România și beatificarea la Blaj, în 2 iunie 2019, a celor șapte episcopi martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma, Televiziunea Română prezintă o serie de șapte reportaje despre Mica Romă, „Blajminute – 7 perspective”, realizată de Anca Berlogea-Boariu, regizoare și jurnalistă, în colaborare cu elevii și studenții din Blaj, printre care Daria Gizdavu și Patricia Sas, acum absolvente ale Facultății de televiziune și film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj și Veronica Isailă, absolventă a Facultății de Litere, secția limba latină- engleză, tot UBB, Cluj, gazde și co-realizatoare ale mai multor povești de un minut.

Câte limbi se vorbesc în Blaj, de ce scriem în limba română cu litere latine, unde se află prima grădină botanică școlară din Europa, cum faci o pâine cu maia sau păpuși din pănuși? Cum câștigi un concurs de robotică sau devii campioana României la volei feminin, dar și răspunsul la nenumărate alte întrebări, toate le vom afla într-o serie de 7 reportaje despre Blaj, acest mic oraș ardelenesc, care pare o Mică Vienă și e totodată cunoscut ca Mica Romă.

Reportajele din seria „Blajminute – 7 perspective”vor fi difuzate din 30 mai până în 5 iunie, pe TVR3, de la ora 22:50 (22:30 în weekend) şi la TVR internațional, din 2 iunie până în 5 iunie, de la ora 17:00 veți înțelege, de fapt, de ce a mers Papa Francisc la Blaj.

Reportajele s-au născut din filme postate zilnic pe Facebook în perioada 14 ianuarie-2 iunie 2019 și prezintă Blajul din 7 perspective: a poveștilor de familie, a școlii, a vieții din oraș, a istoriei trăite, a oamenilor implicați în proiecte de caritate sau de economie sustenabilă, a împrejurimilor și, nu în ultimul rând, a episcopilor de ieri și de astăzi ai Bisericii Române Unite cu Roma, greco-catolică, interzisă în perioada comunistă. Printre aceștia se numără șapte episcopi care au murit în detenție, între 1950-1970, declarați martiri pentru credință: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu. Sărbătoarea lor este în 2 iunie, iar anul acesta va fi celebrată duminică, 5 iunie.

Proiectul a fost realizat în colaborare cu Signis România și Arhiepiscopia Majoră de Alba Iulia și Făgăraș.