Bogdan Aurescu, deplasare pe portavionul american USS George H.W. Bush

Bogdan Aurescu, deplasare pe portavionul american USS George H.W. Bush

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a discutat importanţa proiectelor comune derulate cu SUA pentru securitatea şi stabilitatea în Europa, inclusiv în regiunea Mării Negre, în întâlnirea pe care a avut-o ieri cu oficialii militari americani ai fotţelor navale ale SUA.

Participarea României la proiectul apărării antirachetă, precum şi facilitarea, în 2014, pe teritoriul României, a operaţiilor de transport multimodal al resurselor materiale şi umane aparţinând Guvernului SUA dinspre şi către Afganistan, în sprijinul operaţiei NATO International Security Assistance Force şi operaţiei Enduring Freedom, reprezintă contribuţii semnificative ale ţării noastre atât în planul relaţiilor România-SUA, cât şi în planul mai amplu al securităţii Alianţei Nord-Atlantice şi Aliaţilor.

Portavionul USS George H. W. Bush face parte din clasa Nimitz, are peste 300 de metri lungime şi poate avea peste 80 de avioane de lupta la bord. Având propulsie nucleara şi ajungând la o viteză de peste 30 de noduri, nava are la bord aproximativ 5.000 de persoane.