Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre ale UE

Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre ale UE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 12 octombrie 2020, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care va avea loc la Luxemburg.

Înaintea reuniunii, miniștrii de externe și Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate vor participa la un mic dejun informal cu ministrul afacerilor externe al Arabiei Saudite, Faisal Bin Farhan Al Saud. În cadrul schimbului de opinii cu oficialul saudit, ministrul Bogdan Aurescu va reitera interesul pentru continuarea progreselor în dialogul dintre Arabia Saudită și UE, inclusiv în domeniul drepturilor omului, și va aborda situația regională, inclusiv Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, ocazie cu care va reitera poziția României și va expune evaluarea părții române cu privire la perspectivele de evoluție ale Procesului, evaluare rezultată inclusiv în urma vizitei sale de luna trecută din Statul Israel și Palestina.

În cadrul reuniunii CAE, vor fi trecute în revistă, din perspectiva evoluțiilor recente, o serie de subiecte de actualitate, precum situația din Nagorno-Karabah, Planul de Acțiune al UE privind drepturile omului și democrația 2020-2024, situația din Mozambic, pregătirile pentru Summit-ul UE-Ucraina, situația din Venezuela, precum și relațiile cu R. Kârgâză.

Pe agenda de discuții a reuniunii figurează situația din Belarus, evoluțiile din cadrul Dialogului Belgrad-Priștina, relațiile UE cu Rusia și relațiile UE cu America Latină și Caraibi. În cadrul unui dejun informal, miniștrii de externe vor avea un schimb de opinii privind modalitățile de a stimula un multilateralism eficient în relațiile internaționale.

Ministrul Bogdan Aurescu se va referi la evoluțiile recente din Nagorno-Karabah și va reitera poziția consecventă a României de încurajare a soluționării pașnice a conflictului, cu respectarea principiilor și normelor de drept internațional. De asemenea, va încuraja părțile să respecte recent-convenita încetare a focului, ca bază a reluării negocierilor pe fond, cu medierea copreședinților Grupului de la Minsk al OSCE.

În ceea ce privește situația din Belarus, ministrul Bogdan Aurescu va exprima preocuparea față de evoluțiile din această țară și va arăta nevoia de reacție și de acțiune fermă și rapidă a UE, România fiind printre statele care au co-sponsorizat, în urmă cu câteva zile, o inițiativă care solicită sancțiuni suplimentare. Susținerea de sancțiuni suplimentare din partea României, inclusiv la cel mai înalt nivel, este justificată în contextul deteriorării continue a situației, urmând a fi reafirmată, totodată, solidaritatea cu Polonia și Lituania, în urma presiunii exercitate de autoritățile belaruse asupra ambasadelor acestor țări la Minsk. De altfel, România s-a alăturat vineri, 9 octombrie, statelor UE care și-au rechemat ambasadorii de la Minsk pentru consultări.

Șeful diplomației române va saluta abordarea Dialogului Belgrad-Priștina la Consiliul Afaceri Externe, în urma solicitării României, alături de alte state membre, și va exprima susținerea activă a României pentru eforturile Reprezentantului Special al UE pentru Dialogul Belgrad-Priștina și alte aspecte regionale din Balcanii de Vest, Miroslav Lajčák, în vederea unui pachet cuprinzător de acorduri între cele două părți.

Discuțiile referitoare la relațiile UE cu Federația Rusă vizează o analiză aprofundată, inclusiv din perspectiva cazului Navalnîi. Ministrul român va susține introducerea de sancțiuni suplimentare, în urma confirmării de către Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a otrăvirii lui A. Navalnîi cu un agent chimic din grupul Novichok.

Discuția privind America Latină și Caraibi va urmări definirea sprijinului UE pentru regiune, inclusiv pentru a contracara efectele pandemiei de COVID-19. Poziția României are în vedere solidaritatea față de regiune, susținerea pentru revitalizarea dialogului politic și consolidarea cooperării cu statele din regiune, cu viziuni similare UE la nivel multilateral.

În cadrul dezbaterii privind susținerea multilateralismului, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția faptul că un multilateralism eficient se bazează pe respectarea dreptului internațional și a valorilor democratice, precum și pe importanța cooperării cu statele cu aceleași viziuni la nivel internațional și a consolidării relației transatlantice