”Încerc să explic tuturor celor care se hazardează și se lansează în afirmații și speculații și care nu cunosc, sigur că este foarte greu să vorbesc cu fiecare în parte, dar încerc să lămurim câteva lucruri”, a explicat, astăzi, într-o intervenție telefonică, Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru problemele românilor de pretutindeni, cauzele care generat nemulțumirea românilor din afara granițelor și care au condus la protestele din primul tur al alegerilor prezidențiale.
Stanoevici a afirmat că duminică, după ce și-a exercitat dreptul la vot alături de românii din Chișinău, s-a întors în țară, la MAE, pentru a evalua situația procesului de votare din străinătate.
”Jobul meu este de a păstra legătura permanentă între românii din străinătate și România, de a mă afla în mijlocul lor, pentru a le asculta doleanțele, pentru a le aduce în țară și a încerca să rezolvăm cât mai multe din problemele cu care se confruntă. Este prima oară când se întâmplă acest lucru. Ministrul delegat al românilor de pretutindeni nu are nici un fel de legătură și de putere de a influența în vreun fel alegerile sau secțiile de votare, așa cum au încercat să sugereze unii și alții”, a spus Stanoevici.
Ministrul a mai afirmat că una din principalele atribuții ale funcției pe care o ocupă este de a aduce lumea la vot, ”ceea ce, cu mândrie, pot spune că am realizat într-o oarecare măsură. Sigur că nu există perfecțiune, dar prezența atât de numeroasă a românilor din străinătate la vot dovedește că eu mi-am făcut meseria, cu, evident, lipsurile pe care le am, pentru că nu sunt un om perfect”, a subliniat Stanoevici.
Acesta a explicat motivul introducerii, la aceste alegeri, a declarației pe propria răspundere, al cărui rol este de a elimina votul multiplu: ”Pentru a elimina ceea ce s-a întâmplat în 2009 au fost introduse acele certificate pe proprie răspundere prin care un cetățean român care vrea să voteze își asumă faptul că nu va vota în altă parte. Completarea acestor certificate, pentru a nu exista nici un fel de fraudă, a întârziat foarte mult. Conform hotărârii BEC aceste certificate nu puteau fi completate decât în interiorul secțiilor de votare”, a adăugat ministrul.
De asemenea, el a spus că în marile capitale europene au existat mai multe secții de vot relativ apropiate unele de altele, considerând că, din punct de veere administrativ, ”Guvernul României, MAE, toate structurile statului au făcut tot ce se poate face pentru ca să existe o transparență perfectă și pentru a nu exista nicio fraudă”.
În ceea ce privește elimina posibilitatea repetării acestei situații la al doilea tur de scrutin, autoritățile propun ca formularul dat pe propria răspundere să poată fi descărcat on-line, competat înainte de intrarea în secția de vot și doar semnarea lui să aibă loc în fața membrilor comisie secției de votare. O asemenea decizie nu poate fi luată, însă, decât de Biroul Electoral Central.
În cursul dimineții, la sediul MAE a fost convocată o ședință de analiză a ceea ce s-a întâmplat la secțiile de votare din afara granițelor, una dintre deciziile adoptate referindu-se la convocarea, la București, pentru instruire ambasadorilor și consulilor din țările unde au fost înregistrate asemenea situații.