Acasă Cultura / Culte Bojdeuca lui Creangă primește iar vizitatori

Bojdeuca lui Creangă primește iar vizitatori

După doi ani în care a fost restaurată, Casa de la Humulești a lui Ion Creangă, muzeul memorial înființat în casa în care s-a născut și a copilărit scriitorul român, a fost redeschisă circuitului turistic. A fost înlocuită tâmplăria putrezită, prispa a fost întărită din nou cu lut, pereţii podelele şi tavanul au fost văruite şi a fost schimbat acoperișul, păstrându-i-se aspectul rustic, dar au fost introduse și facilități moderne.

Vizitatorii care i-au mai trecut pragul, vor regăsi vasele de lut și lemn, uneltele de tors, lavița, și războiul de ţesut care refac atmosfera satului moldovenesc de acum 200 de ani, când a fost construită bojdeuca.

Elementul de noutate este un ecran digital inteligent care conține informații utile vizitatorilor, tehnologia completând astfel informațiile pe care turiștii le pot găsi și pe panouri fotodocumentare, cărți poștale, manuscrise, reeditări din opera lui Creangă.

Casa şi-a păstrat aceeaşi arhitectură de aproape 200 de ani. În 1975 au mai fost înlocuite dranița de pe acoperis şi scândura de pe tavan, dar nu a fost afectată structura.

Datarea casei după cum indică LMI este 1833. Ion Creangă a locuit aici permanent de la naștere până în 1846, apoi cu întreruperi până în 1855. Casa memorială-muzeu se află pe Lista Monumentelor Istorice din județul Neamț din anul 2004. Clădirea este o construcție din bârne de lemn, cu acoperiș din șindrilă. A fost locuită până în 1959 de descendenții familiei Creangă, fiind restaurată în 1937 prin grija lui Nicolae Iorga. Alte restaurări au mai avut loc în 1960, 1975, 1988.

Construcția este formată din două încăperi micuțe și o tindă. Atracția turistică deține o valoroasă expoziție permanentă, reorganizată tematic după 1989, ce cuprinde documente de arhivă, scrisori, cărți poștale cu autograf, fotocopii ale manuscriselor, fotografii și 14 lucrări de grafică.

În fiecare an, casa patronează Manifestările „Zilele Creangă”, precum și activități culturale – seri muzeale, expuneri cu temă, conferințe, simpozioane.