„Brâncuși, un artist fără frontiere” prezentare la New York

„Brâncuși, un artist fără frontiere” prezentare la New York

Viziunea autentică și deosebită și metodele inventive, prin care sculptorului român Constantin Brâncuși a redefinit forma și semnificația sculpturii secolului XX, vor fi prezentate la New York, în cadrul evenimentului „BRÂNCUȘI: VIZIONARUL”, pe care îl organizează vineri, 17 februarie 2017, Institutul Cultural Român din New York.Opera lui Constantin Brâncuși a reprezentat o sursă de inspiraţie  atât asupra contemporanilor săi, cât și asupra viitoarelor generații de artiști.

Evenimentul, un prilej de celebrare a celor 141 de la nașterea sculptorului, dar și comemorarea celor șase decenii de la moartea lui, include mai multe manifestări:

  • Prezentare de carte: „Brâncuși, un artist fără frontiere”, de Doina Lemny (București, Editura Noi Media Print, 2016)
  • „Brâncuși: arta de a-și sculpta propria imagine”. Conferință de Dr.  Doina Lemny, istoric de artă și curator la Musée National d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou, din Paris
  • Proiecția filmului documentar „Brâncuși – L’ensemble sculptural de Târgu Jiu en Roumanie” (2012, 15 min.)
  • Expoziție de carte, cu volume ce aparţin Bibliotecii ICR New York și din colecții private, în cinstea operei și personalității lui Brâncuși  și expoziție de imagini ale lucrărilor lui Brâncuși aflate în importante colecții muzeale din SUA.

Intrarea este liberă.

Doina Lemny este muzeograf, doctor în istoria artei şi cercetător la Musée National d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou din Paris. Este specialistă în sculptura modernă din prima jumătate a secolului XX, cu un interes deosebit pentru opera lui Brâncuși.

A publicat documentele din arhivele Brâncuși din Paris în volumele “L’Atelier Brancusi, La Collection” (Paris, Centre Pompidou, 1997) și “La Dation Brancusi: dessins et archives” (Paris, Centre Pompidou, 2003), precum și corespondența și notele de atelier românești , în “Brâncuși inedit” (București, Humanitas, 2004).

A fost co-curatorul a șapte expoziții tematice la “Atelierul Brâncuși” din Paris, în perioada 1998-2002, și curatorul expozițiilor: “Antoine Pevsner dans les collections du Centre Pompidou” (2001), “La Dation Brancusi” (2003), “Henri Gaudier-Brzeska dans les collections du Centre Pompidou” (2009), coordonând și cataloagele aferente, precum şi autoarea mai multor volume precum:”Brâncuşi” (Paris, Oxus, 2005); “Brancusi & Gaudier-Brzeska: points de convergence” şi “Brâncuşi, au-delà de toutes les frontières” (Lyon, Fage, 2012).