Acasă Alte comunitati Brexit: Marea Britanie divorțează de Uniunea Europeană

Brexit: Marea Britanie divorțează de Uniunea Europeană

Marea Britanie a votat la referendumul istoric de joi, 23 iunie, pentru iesirea din Uniunea Europeană, cu 52% la 48%, după 43 de ani, arată o analiză a BBC, după ce primele rezultate ale exit-poll-urilor, arătau, la miezul nopții, exact contrariul.Londra și Scoția au votat majoritar pentru rămânerea în UE, dar votul a fost subminat de rezultatele slabe din nordul Angliei. Votanții din Țara Galilor și comitatele engleze au susținut ieșirea din UE în număr foarte mare.

Conform rezultatelor definitive, rata de participare la vot a fost de 72,2%. Numărul votanţilor care s-au pronunţat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742, iar pentru rămânerea în UE au votat 16.141.241.

Primele efecte: lira sterlină s-a depreciat cu 10 la sută, fiind cel mai mic nivel față de dolar, din 1985 până în prezent, iar premierul David Cameron a anunțat că se va retrage din fruntea guvernului motivând că negocierile privind părăsirea blocului comunitar vor fi susținute de un alt prim-ministru începând cu luna octombrie a acestui an.

Analiștii spun că Brexit-ul deschide drumul către o perioadă de incertitudine politică majora. Piețele financiare vor fi volatile. Banca Angliei și Banca Centrală Europeană au pus deja la punct planuri pentru a face față șocului care afectează lira sterlină și euro.

Miniștrii pentru Afaceri Europene și ambasadorii din statele membre s-au reunit la Luxembourg pentru discuții și reacții. Germania, Franța și instituțiile UE reacționează la rezultatul votului. Miniștrii de Externe din cele șase state fondatoare ale blocului comunitar – Germania, Franța, Italia, Belgia, Olanda și Luxembourg – s-ar putea întâlni vineri la Berlin, spun oficialii, citați de stirileprotv.ro.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a anuntat că vrea să discute cu premierul Marii Britanii pe tema ieșirii țării insulare din Marea Britanie. ”Președintele a fost informat despre rezultatele ce vin de la referendumul britanic și va continua să fie ținut la curent de echipa sa pe măsură ce situația o va impune”, se arată într-un comunicat al președinției americane.

În România, președintele Klaus Iohannis i-a convocat la consultări pe guvernatorul BNR, premierul Cioloş şi liderii partidelor politice.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la începutul consultărilor pe tema ieşirii Marii Britanii din UE că, din discuţiile pe care le-a avut deja cu premierul şi guvernatorul BNR, a rezultat că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească şi pentru finanţe. „Cred că situaţia foarte deosebită în care ne aflăm acum datorită rezultatului votului de la referendumul din Marea Britanie de ieşire din UE impune o întâlnire de acest tip, în care ne armonizăm punctele de vedere, ne gândim la ce este de făcut„, a declarat şeful statului.

Preşedintele a mai spus că toată lumea este de acord că România continuă pe calea europeană şi nu sunt motive de îngrijorare pentru economie. „Din discuţiile preliminare pe care le-am avut cu liderii politici am înţeles că toată lumea este perfect de acord ca România să continue calea europeană, iar din discuţiile pe care le-am avut cu prim-ministrul şi guvernatorul am înţeles că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească şi finanţe„, a mai spus preşedintele.

Fostul pre;edintele Traian Băsescu a declarat că marea majoritate a votat în deplină necunoştinţă de cauză asupra mecanismelor şi consecinţelor părăsirii UE.

Cursul valutar a sărit vineri dimineaţă la Bucureşti la 4,55 lei/euro, iar tendinţa este de creştere dacă BNR nu va interveni. La ora 9:08, cursul era cotat la Bucureşti la 4,55/4,5520, la un moment dat ajungându-se şi la 4,5650 lei/euro.

Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie, după Brexit, scrie Gandul.info, arătând că imigranţii români stabiliţi în Marea Britanie aşteaptă cu nerăbdare rezultatul referendumului privind apartenenţa acestei ţări la Uniunea Europeană, în contextul în care o ieşire din Blocul comunitar ar afecta statutul europenilor aflaţi pe teritoriul britanic.

Aproximativ trei milioane de cetăţeni din alte state UE, inclusiv câteva sute de mii de români, locuiesc în Marea Britanie. Polonezii sunt cei mai numeroşi dintre aceştia, aproximativ 800.000 trăind în Marea Britanie, urmaţi de irlandezi (383.000) şi germani (301.000), conform celor mai recente date disponibile de la Biroul Naţional de Statistică, informează cotidianul The Guardian.

Numărul românilor şi bulgarilor, în mod frecvent ţinta campaniei în favoarea ieşirii din UE, în care au fost catalogaţi drept „hoţi de locuri de muncă” şi „asistaţi sociali”, se ridică la 175.000 de persoane, respectiv, 59.000, dar este de aşteptat ca datele pe anul 2015 să arate o creştere a numărului imigranţilor din cele două state.

Românii care trăiesc în Marea Britanie au păreri împărţite în ceea ce priveşte efectele referendumului de joi, însă cei mai mulţi spun că vor descurca şi în cazul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.