București: Eugen Tomac cere modificarea Legii cetățeniei

București: Eugen Tomac cere modificarea Legii cetățeniei

DISTRIBUIȚI

Deputatul Eugen Tomac, membru al Comisiei pentru românii de pretutindeni, a prezentat astăzi public propunerea formulată împreună cu senatorul Viorel Badea de modificare a Legii cetățeniei. Potrivit proiectului de lege, orice cetățean de etnie română aparținând minorităților naționale, minorităților lingvistice sau grupurilor etnice existente în alte state, indiferent de etnonimul folosit, care cunosc limba română, pot poate primi, la cerere, cetățenia română, indiferent dacă are domicilil stabil în țară sau în afara granițelor.

Din evaluările prezentate, în acest moment în întreaga lume se află 10 milioane de vorbitori de limbă română, dintre care aproximativ 3 milioane au și cetățenie română. Proiectul de lege inițiat de Tomac îi are în vedere în principal pe vorbitorii de limbă română care nu pot obține imediat cetățenia română, deși își doresc acest lucru și, în absența acestei cetățenii au dificultăți ca minoritari în țările în care trăiesc. Exemplul dat de deputat pentru această situație vizează minoritatea română din Valea Timocului, unde, în ciuda angajamentelor ferme luate de autoritățile de la Belgrad, limba română nu a fost introdusă în școli decât ca o materie opțională.

Proiectul este susținut prin semnături de alți 14 parlamentari, aparținând tuturor grupurilor parlamentare, cu excepția UDMR.

Totodată, cu prilejul conferinței de presă susținută miercuri, Tomac a anunțat că a predat președinția comisiei deputatului PDL de Diaspora Mircea Lubanovici.

La predarea mandatului, Eugen Tomac a realizat o scurtă trecere în revistă a activităților comisiei în perioada sa de mandat, subliniind susținerea pe care a primit-o din partea conducerii Camerei Deputaților atunci când la început de legislatură s-a  pus problema desființării comisiei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.