Bucureștiul va rămâne un susținător și un avocat sincer al perspectivei europene...

Bucureștiul va rămâne un susținător și un avocat sincer al perspectivei europene a Republicii Moldova

Nicolae Timofti: Acest ajutor a venit exact atunci când aveam mai mare nevoie de el” * Dacian Cioloș: ”Sper ca sprijinul nostru să redeschidă calea finanțărilor europene”

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a purtat astăzi, 25 august a.c., discuții cu prim-ministrul României, Dacian Cioloș, la Reședința de Stat.

Președintele Timofti a apreciat receptivitatea de care dă dovadă România în relația cu Republica Moldova, mulțumind autorităților române pentru acordarea primei tranșe din ajutorul financiar rambursabil, precum și pentru sprijinul umanitar nerambursabil acordat persoanelor defavorizate: „Acest ajutor a venit exact atunci când aveam mai mare nevoie de el, iar acest lucru ne demonstrează că România este un prieten de încredere al statului nostru”, a declarat președintele Timofti.

De asemenea, președintele Timofti a salutat proiectele în domeniul învățământului și cele privind autoritățile locale din Republica Moldova.

La rândul său,  șeful Guvernului de la București a menționat că România este și va rămâne un susținător și un avocat sincer al perspectivei europene a Republicii Moldova, dar reformele vor trebui să continue, astfel încât Republica Moldova să se mențină pe agenda europeană: „Înainte de a primi această primă tranșă, Guvernul Republicii Moldova a trebuit să demonstreze că este capabil să facă reforme. Și sper ca acest sprijin al nostru să redeschidă calea finanțărilor europene pentru Republica Moldova”, a spus prim-ministrul României.

De asemenea, discuțiile s-au concentrat pe avansarea rapidă în procesul de  finalizare a etapelor de interconectare a Republicii Moldova la piaţa energetică europeană, premierul român menționând în context că există interes din partea agenților economici în România de a investi în Republica Moldova, inclusiv în proiectele energetice. În cazul în care vor exista semnale pozitive  din partea Republicii Moldova, investițiile ar urma să se pună în practică în următoarele luni. „Aceste inițiative vor contribui la securitatea și la bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova”, a  afirmat prim-ministrul Cioloș.

Vizita la Chișinău a delegației române condusă de premierul Dacian Cioloș are loc în contextul eliberării primei tranşe din asistenţa financiară rambursabilă pentru Republica Moldova, în valoare de 60 de milioane de euro.

Aceasta este prima vizită oficială în Republica Moldova a prim-ministrului Dacian Cioloș de la preluarea mandatului în fruntea guvernului.