Budapesta: ”În amonte pe Dunăre 2017”

Budapesta: ”În amonte pe Dunăre 2017”

La 11 mai 2017, de la orele 18.30, Filiala Seghedin a Institutului Cultural Român Budapesta organizează împreună cu Fundația Culturală Elena Surdu Stănescu expoziția de artă contemporană ”În amonte pe Dunăre 2017” în sălile sale de expoziție, în prezența Elenei Surdu Stănescu, sculptor, curatorul expoziției.

Această expoziție este rezultatul proiectului Artă contemporană – în Amonte pe Dunăre 2017, a Taberei de la Sulina (pictură, sculptură, grafică, artă decorativă) inițiată în urmă cu zece ani. Activitatea din tabără s-a finalizat cu două expoziții de artă plastică deschise la Muzeul Național al Satului”’Dimitrie Gusti” din București, în 2011 și 2015.

Dunărea – fluviu care străbate Europa din Munții Pădurea Neagră până la Marea Neagră, găzduiește așezări omenești pe care le leagă trăsături esențiale – dragoste și respect pentru acest mare fluviu, de la izvor până la vărsare. Vărsarea, loc unde s-a ctitorit în timp un loc binecuvântat de Dumnezeu, iubit și dorit de oameni, Delta Dunării, unic prin frumusețe, bogăție, diversitate.

Expoziția și-a început periplul pe Dunăre în 2016 – Giurgiu – Muzeul Județean Teoharie Antonescu; Ruse – Muzeul Regional de Istorie; Călărași – Muzeul Dunării de Jos și Protoeria Călărașiului; Silistra – Muzeul de Artă; Drobeta Turnu Severin – Palatul Culturii Teodor Costescu; Tulcea – Institutul de Cercetări Eco Muzeale – Casa Avramide și s-a îmbogățit în fiecare oraș cu lucrări ale artiștilor plastici locali. Lista artiștilor expozanți va fi un document viu, în permanentă îmbogățire, prin participarea artiștilor plastici din orașele itinerate.

În 2017, periplul expozițional, etapa a doua, începe tot la Muzeul Național al Satului din București, urmând apoi cursul Dunării în Ungaria, Slovacia și Austria.

Expoziția de artă contemporană de la Filiala Seghedin a ICR Budapesta (6720 Seghedin, Piața Dugonics, nr. 2) poate fi vizitată la sediul Filialei în perioada 11 mai – 4 iunie 2017.