Ca frații. Fraternitatea italo-română la 10 ani de la aderarea la Uniunea...

Ca frații. Fraternitatea italo-română la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană

Foto: ICR

În prezența Comisarului European pentru politici regionale, Corina Crețu și a ministrului italian pentru coeziune teritorială, Claudio De Vincenti, are loc prezentarea cărții “Come fratelli. La Fratellanza italo-romena a 10 anni dall’adesione all’Unione Europea / Ca frații. Fraternitatea italo-română la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană”, la sediul Accademia di Romania din Roma.

Evenimentul, care se va desfășura cu participarea autorilor Marian Mocanu și Irina Niculescu, va fi moderat de Marco Zatterin, director adjunct al ziarului La Stampa și va include intervențiile ambasadorului României în Italia, George Bologan, și a senatorului Patrizia Bisinella.

La 10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, cartea ”Come fratelli/Ca frații” abordează tema complexă a fraternității italo-române, reflectată prin comunitatea românească din Italia, cea mai semnificativă prezență în istoria italiană a unei minorități dintr-o țară UE. Cele șase capitole ale volumului prezintă o serie de aspecte diferite ale acestei relații, precum apropierea istorică dintre cele două popoare, aspectele economice, spirituale, implicațiile socio-culturale, participarea la viața politică și imaginea românilor în presă.

Volumul se bazează pe 30 de interviuri, realizate în exclusivitate pentru acest studiu, cu importante personalități italiene și române: ministrul Franco Frattini, Comisarul European Corina Crețu, consulul onorific Mario Moretti Polegato, Părintele Siluan, episcopul Bisericii Ortodoxe Române din Italia, Flavio Tosi, Sergio Chiamparino, Ileana Popovici, Maurizio Molinari și multe exemple de imigrați români care s-au integrat cu succes în Italia.

Evenimentul este organizat cu patronajul Ambasadei României în Republica Italiană și al Reprezentanței Comisiei Europene în Italia, în colaborare cu Institutul Cultural Român și cu Accademia di Romania din Roma.