Acasă Stiri Cămara pentru depozitare – cea mai dorită de români într-un apartament

Cămara pentru depozitare – cea mai dorită de români într-un apartament

 

Cămara pentru depozitare este prima pe lista de facilități pe care și le doresc 73,5% dintre români, în apartamentul visurilor, aproape 56% vor mai multe camera, iar 47% ar prefera ca baia să aibă fereastră arată datele unui sondaj public realizat de un dezvoltator imobiliar din București, pe tema „Ce îți dorești de la apartamentul visurilor?”.

Întrebările au fost publicate prin intermediul unei platforme online, în perioada 30 august – 6 septembrie și au înregistrat 234 de răspunsuri ale unor români care locuiesc la bloc.

Acasă e cel mai bine, chiar dacă nu este totul cum ne dorim. Cu toate acestea, nu putem să nu ne gândim ce am dori să îmbunătățim la locuința actuală sau cum ne-am dori să fie cea pe care urmează să o achiziționăm. Pornind de la această idee, reprezentanții Romco Rezidențial au lansat un chestionar public, prin care au dorit să afle, cu precădere de la locatarii de bloc, ce îi deranjează la locuința lor, ce ar schimba la ea, cum cred că i-ar ajuta panourile fotovoltaice pe termen lung, pentru ce tipuri de încălzire ar opta, cât de important este locul de parcare pentru tine și multe altele.

„Oricine stă la bloc, indiferent dacă are sau nu o locuință pe gustul său, cu siguranță și-a dat seama că, orice ar face, nu poate trece peste limitările construcției inițiale, pentru a se apropia de apartamentul visurilor. Noi ne-am dori, însă ca apartamentele pe care le construim să asigure toate facilitățile pe care și le doresc viitorii proprietari, de aceeea am lansat acest un sondaj. 234 de persoane din toată țara au răspuns demersului nostru, în perioada 30 august – 6 septembrie 2022, iar rezultatele finale sunt foarte interesante și îmbucurătoare pentru noi, având în vedere că o mare parte din facilitățile pe care și le doresc oamenii fac parte deja din noul nostru proiect rezidențial din sectorul 3 al Bucureștiului”, a declarat Petru Biziru, managing partner.

Conform datelor contabilizate la închiderea chestionarului, 58,8% dintre românii care au răspuns sondajului dețin o locuință la bloc, 32,4% stau cu chirie, iar 8,8% locuiesc într-o casă care nu le aparține și pentru care nu plătesc chirie.

Întrebați dacă sunt mulțumiți de apartamentul în care locuiesc, doar 32,4% dintre respondenți au răspuns „Da”, în timp ce 41,2% au spus că îl consideră acceptabil, iar 25,5% se declară nemulțumiți de acesta.

Cel mai mult, oamenii sunt deranjați la apartamentele în care locuiesc, de lipsa spațiului de depozitare (64,7%), urmat de apa rece de pe țeava de apă caldă (52,9%), de costurile de întreținere (38,2%) și zgomotul făcut de vecini (26,5%).

În consecință, dacă ar fi să modifice actuala locuință sau să cumpere una nouă, 73,5% ar trece pe primul loc, pe lista „must have” o cămară pentru depozitare, 55.9% și-ar dori mai multe camere, 52% ar prefera ca aceste camere să fie decomandate, iar 47,1% își doresc ca baia să aibă fereastră. În plus, baia de serviciu se află pe lista de necesități a 35,3% dintre români, iar balconul închis este dorit de 29,4% dintre respondenții chestionarului național.

Întrebați dacă cred că montarea panourilor fotovoltaice individuale i-ar ajuta din punct de vedere energetic, 64,7% au răspuns „da, pentru că înseamnă economie pe termen lung”, 20,6% au recunoscut că „nu știu prea multe despre panourile fotovoltaice și beneficiile pe care le oferă”, iar 14,7% au răspuns „nu, pentru că sunt prea scumpe”.

Dacă ar putea să aleagă între mai multe tipuri de încălzire, 61,8% ar prefera montarea unei pompe de căldură cu sistem de încălzire în pardoseală, 20% ar agrea centrala pe gaz, 11,8% ar prefera centrala electrică, în timp ce doar 5,8% ar mai miza pe sistemul centralizat de termoficare.

În privința eficienței sistemului actual de izolație al apartamentului în care locuiesc, 61,8% îl consideră „destul de bun”, 20% sunt de părere că este „foarte eficient”, iar 17,6% susțin că nu au niciun sistem de izolație.

La capitolul aerisire a locuinței, majoritatea respondenților, respectiv 88,2% fac acest lucru prin deschiderea ferestrei, vara, pe tot parcursul zilei, iar în sezonul rece, de două-trei ori pe zi. De asemenea, 11,8% dintre respondenți folosesc instalația de aer condiționat pentru aerisire. Niciunul dintre respondenți nu și-a montat filtre de aer cu recuperare de căldură.

Conceptul de smart home este familiar pentru 67,6% dintre cei care au răspuns chestionarului, chiar dacă oamenii au recunoscut că nu ar putea spune exact în ce constă, 23,5% dintre respondenți intenționează să monteze un astfel de sistem, iar 8,8% dintre cei chestionați nu au auzit de așa ceva.

În plus, 88,2% dintre locuitorii la bloc susțin că nu dețin în prezent nicio facilitate de tip smart home, în timp ce doar 11,8% au instalate astfel de sisteme.

La întrebarea „Cât de important este locul de parcare pentru tine?”, 64,7% dintre români au răspuns că au nevoie neapărat de parcare și câte 17,6% susțin fie că se descurcă și fără parcare, fie că nu îi interesează acest aspect, pentru că nu au mașină.

Ultima întrebare a chestionarului a vizat modul în care oamenii ar proceda pentru a-și cumpăra un apartament în această perioadă sau dacă ar dori să îl schimbe pe cel deținut în prezent. Răspunsurile au arătat că 47,1% dintre cei care ar dori un apartament nou ar vinde mai întâi apartamentul actual și ar face un credit pentru diferență, 23% au admis că nu pot susține în prezent cumpărarea unei locuințe, 14,7% ar investi economiile, ca să le țină la adăpost de inflație, doar 8,8% ar face credit ipotecar și numai 5,9% dintre respondenți ar rămâne fideli apartamentelor cu chirie.

„Toate aceste date arată interesul oamenilor pentru locuințe funcționale, care să implice cheltuieli de întreținere cât mai reduse, achiziționate cu costuri suportabile pe termen lung, dacă vorbim de rate bancare. Mai mult, se poate spune că există o deschidere foarte mare față de tot ce înseamnă tehnologii moderne de producere a energiei regenerabile sau de tip smart home, chiar dacă în prezent foarte puțini români dețin astfel de facilități. De asemenea, reticența față de creditele ipotecare arată clar problemele de pe piața bancară, în privința creșterii necontrolate a ratelor și dobânzilor”, a conchis Petru Biziru.