Camera Deputaților, din nou prima în ceea ce privește dialogul politic informal

Camera Deputaților, din nou prima în ceea ce privește dialogul politic informal

DISTRIBUIȚI

Camera Deputaților se situează, pentru al doilea an consecutiv, pe primul loc în rândul Parlamentelor naționale ale țărilor membre UE, în ceea ce privește dialogul politic informal, potrivit Raportului anual de activitate privind relațiile cu parlamentele naționale pe 2018, elaborat de Parlamentul European (Protocolul 1 al TFUE – Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene).

Raportul prezintă activitățile și evoluțiile din cadrul cooperării interparlamentare din anul trecut. Cooperarea vizează implicarea a 41 de parlamente sau camere naționale din cele 28 de state membre, în relația cu Parlamentul European.

Dialogul politic informal este un instrument de lucru activ care permite parlamentelor naționale să formuleze observații privind dosarele legislative care intră în competența exclusivă a UE, care fac obiectul principalelor dezbateri aflate în desfășurare la nivel european.

Conform raportului, parlamentele naționale din țările membre UE au continuat să utilizeze dialogul politic informal în mod activ, trimițând 259 de contribuții în 2018, față de 199 în 2017. Camera Deputaților a fost cea mai activă în anul 2018, cu 41 de contribuții aduse, urmată de Adunarea Republicii din Portugalia, Camera Deputaților din Cehia și Senatul ceh. În 2017, cele mai active trei Camere au fost Camera Deputaților din România, cu 30 de contribuții, Senatul ceh, cu 28 și Camera Deputaților din Italia cu 27 de contribuții.

În timpul legislaturii 2014-2019, Parlamentul României, împreună cu celelalte foruri legislative naționale europene, și cu Parlamentul European, au dezbătut teme politice majore, consolidând astfel cooperarea existentă și dezvoltând noi forme de colaborare pragmatice.

Raportul menționează și contribuția semnificativă a Camerei Deputaților în ceea ce privește numărul de avize motivate depuse la inițiativele legislative ale Parlamentului European în 2018 (Protocolul numărul 2 al Tratatului de la Lisabona).

În prima jumătate a acestui an, programul dimensiunii parlamentare a președinției României la Consiliului UE a urmărit îndeaproape prioritățile la nivel executiv, reușind să puncteze pe durata reuniunilor interparlamentare organizate la Palatul Parlamentului o serie de teme și acțiuni de importanță strategică pentru construcția europeană. Printre acestea s-au numărat securitatea cetățenilor europeni, politica agricolă comună și politica de coeziune, viitorul proiectului european și valorile comune ca liant al integrării, perspectivele relaţiilor comerciale internaţionale ale Uniunii Europene; viitorul relaţiei UE – Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în contextul Brexit-ului, precum și progresul tehnologic şi impactul social al economiei bazate pe inovare.

Reprezentanții Camerei Deputaților au participat la cele aproximativ 2.500 de reuniuni pe durata celor 300 de evenimente dedicate Președinției Consiliului Uniunii Europene și au contribuit la închiderea a 90 de dosare legislative.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.