Acasă România Campania „Oamenii Timpului” ajunge pe 24 septembrie la Sibiu cu dezbaterea „Educația....

Campania „Oamenii Timpului” ajunge pe 24 septembrie la Sibiu cu dezbaterea „Educația. Proiect de țară”

Sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Senatului Universității „Lucian Blaga” (Facultatea de Medicină) din Sibiu, va avea loc dezbaterea „Educația, Proiect de țară”, în cadrul Colocviilor „Oamenii Timpului”.

Evenimentul va beneficia de prezența preotului Constantin Necula, a prof. univ. dr. Daniel Șandru, secretar de stat, coordonatorul Departamentului Centenar, director onorific al revistei de cultură contemporană Timpul, precum și a scriitorului și criticului Radu Vancu.

„Se vorbește în aceste zile insistent despre construcția unui nou proiect de țară. Din punctul meu de vedere, singurul proiect de țară care ne poate scoate din blocajul social și politic în care ne aflăm este educația. Vom încerca, în discuția din cadrul Colocviilor «Oamenii Timpului», să găsim punctele de articulație fundamentale ale acestui proiect, enunțate nu în abstract, ci cât mai concret posibil”, a declarat Radu Vancu, membru al Juriului Național „Oamenii Timpului” (categoria Literatură).

Având în vedere că au existat în ultima vreme numeroase dezbateri naționale generate de teme din sfera educației, la Sibiu, Campania „Oamenii Timpului” încearcă să aducă în același loc personalități culturale, cadre didactice, persoane ce fac parte din administrația publică, dar și elevi, studenți sau membri ai asociațiilor care îi reprezintă pe aceștia.

Scopul întâlnirii este de a încerca fixarea fundamentelor unei discuții macro despre ce reprezintă educația într-o societate, care sunt coordonatele ei actuale și pe ce piloni ar putea să se sprijine evoluția sistemului educațional din România.

„Găzduită de Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu, dezbaterea «Educația. Proiect de țară» vine ca o consecință a unei nevoi de dialog între membrii societății, pentru că educația este unul dintre procesele în care absolut toți membrii unei comunități sunt implicați, într-o modalitate sau alta, într-un moment sau altul, iar «Oamenii Timpului» își asumă astfel facilitarea acestui dialog. Avându-i ca invitați speciali pe părintele Constantin Necula, ale cărui predici și dialoguri publice au lucrat mereu în folosul omului și al societății, pe secretarul de stat Daniel Șandru, coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Guvernului și inițiatorul unor proiecte naționale de anvergură, și pe scriitorul Radu Vancu, unul dintre puținii autori contemporani cu texte non-ficționale din sfera sociopolitică, evenimentul va reprezenta o nouă etapă în încercarea noastră de a fi membri activi ai societății și de a propune și identifica valori comune”, este de părere Vlad Pojoga, manager regional pentru Sibiu al Campaniei.

Campania „Oamenii Timpului” se desfășoară timp de o lună în nouă orașe ale României prin intermediul unor evenimente speciale dedicate comunităților devenite centre de monitorizare în acest an. Organizate de managerii regionali OT, evenimentele beneficiază de sprijinul unor sponsori locali și al autorităților publice, precum și al unor instituții mass-media locale.

Colocviile „Oamenii Timpului”, moderate și gândite special de managerii regionali pentru comunitățile în care activează, se vor desfășura în continuare după următorul calendar: București (4 octombrie), Piatra Neamț (7 octombrie), Iași (8 octombrie), Suceava (9 octombrie) și Timișoara (15 octombrie).

Campania „Oamenii Timpului” este un proiect al Asociației Revistei Timpul și beneficiază în 2016 de o recunoaștere extraordinară din partea unora dintre instituțiile-emblemă ale României. ASR Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române, a acordat Înaltul Patronaj Galei „Oamenii Timpului”. De asemenea, Campania „Oamenii Timpului” RO+ beneficiază de patronajul Ministerului Culturii.

Producătorul Campaniei „Oamenii Timpului” este Editura Adenium.