Acasă Cultura / Culte „Cannes-ul de la Chișinău”, la start

„Cannes-ul de la Chișinău”, la start

Unul dintre cele mai importante evenimente culturale de la Chișinău, Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF, este gata să înceapă în mai puțin de 24 de ore. Organizatorii fac ultimele pregătiri pentru ca oaspeții care vor călca pe covorul roșu să arate perfect. Nu întâmplător, CRONOGRAF-ul este supranumit „Cannes-ul de la Chișinău”. Anul acesta 49 de producții documentare din peste 20 de țări luptă pentru marele trofeu la cele trei secțiuni tradiționale: Principală, CadRO și Producții locale.

CRONOGRAF_2Cea de-a XII-a ediție a festivalului vine cu proiecții în șase locații diferite (Cinematograful ODEON, Tipografia 5, Scuarul ULIM, AMTAP, Apartamentul Deschis, Muzeul Național de Istorie a Moldovei). Proiecțiile în aer liber sunt o premieră în acest an, iar liceenii vor avea principalul cuvânt de spus în selectarea filmului câștigător la secțiunea „Un LIKE pentru documentar”. Deși cinematografia din Republica Moldova nu este finanțată, anul acesta vor fi proiectate și 11 premiere autohtone.

Potrivit organizatorilor, în acest an, de la CRONOGRAF nu vor lipsi masterclass-urile, unul dintre ele este destinat cineaștilor care lucrează în domeniul filmului documentar. Este vorba despre un proiect care încurajează crearea CRONOGRAF_3unei rețele de documentariști – cineaști din țările scandinave, țările baltice, Moldova, Ucraina și Armenia. Ideea este de a crea coproducții, de a mixa echipele și de a lucra în comun. O serie de workshop-uri şi dezbateri susţinute de Richard Peña, profesor de Studii de Film la Universitatea din Columbia (NYC, SUA), specializat în teoria filmului și cinematografie internațională și Adam Michnik, redactor-șef al celui mai popular cotidian polonez, Gazeta Wyborcza, vor avea loc în cadrul programului special Cinema for Social Change ( n.r. Filmul ca Motor al transformărilor Sociale),  organizat în colaborare cu Culture.pl. Programul include şi nouă proiecții de film care au influenţat într-un anumit fel, la un moment dat societatea.

„La festival nu veți avea parte doar de lecții de film, dar și de lecții de viață, pentru că fiecare film este inspirat şi reflectă în fapt o poveste reală. Avem filme bune și foarte bune în acest, iar juriul va avea misiunea grea de a alege câștigătorii. Noi sperăm ca sala să fie plină, căci filmul documentar ar trebui să fie cel mai aproape de noi pentru că este real, natural şi adevărat”, a declarat directorul artistic al festivalului, Leontina Vatamanu.CRONOGRAF_1

În același timp, directorul FIFD CRONOGRAF, Virgiliu Mărgineanu a menționat că „Publicul care vine la CRONOGRAF este unul deosebit, pentru că filmul documentar te face să gândești, să analizezi, să-ți pui întrebări. Cei care vor veni la festival vor avea posibilitatea să vadă o diversitate de film documentar, din Est și din Vest, iar acesta este câștigul nostru ca țară, din punct de vedere al culturii. Republica Moldova ar avea mult de câștigat din astfel de festivaluri şi evenimente culturale iar în primul rând recunoaștere internațională”.

FIFD CRONOGRAF va avea loc în perioada 12- 18 mai, iar filmul din deschidere este „Turiști în Spațiu”, în regia lui Christian Frei, Elveția. (Ana Samson, Chișinău)