Acasă Ucraina Caravana teatrului şi folclorului românesc la românii din Sudul Basarabiei

Caravana teatrului şi folclorului românesc la românii din Sudul Basarabiei

A patra ediție a Caravanei teatrului şi folclorului românesc la românii din Sudul Basarabiei (Regiunea Odesa, Ucraina), va fi derulat în perioada 30 aprilie – 4 mai, de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Granițelor și Limba Română, în parteneriat cu Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia“.

Trupa Teatrului „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea va susține cinci reprezentații cu spectacolul de teatru de păpuși „Peștișorul de aur“, adaptare după povestea lui Alexander Pușkin – dramatizare, regie și scenografie: Valentin Ligi, construcția păpușilor: Eva Lihor Laza, asistent scenografie: Viorica Stamate.

Caravana culturală va ajunge acum în alte cinci localități, printre care și unele care nu au fost incluse în turneele teatrale din anii anteriori: Cioara-Murza (azi Nadrecinoe, raionul Tarutino), Chitai (azi Cervonâi Yar, raionul Chilia), Manja (azi Meneailovka, raionul Sărata), Furatu (azi Furatovka, raionul Sărata) și Erdek – Burnu (azi Utkonosovka, raionul Ismail).

În primele două localități, predarea în limba română a fost eliminată la începutul anilor 1990, în timp ce în celelalte două mai există clase româneşti.

Conform tradiției, caravana din acest an va cuprinde și spectacole de muzică şi dans popular românesc susținute de Ansamblul „Dor Basarabean“ din Erdek-Burnu (Utkonosovka) – raionul Ismail, unicul ansamblu-promotor al valorilor autohtone ale culturii tradiţionale româneşti din Basarabia Istorică și care poartă la brâu tricolorul românesc. Intrarea la evenimente este liberă.

Primele trei ediții ale acestui proiect, desfășurate în 2010, 2011 și 2012 au avut loc în cea mai mare parte a localităților din Regiunea Odesa unde locuiesc români. Peste 5000 de spectatori, copii, tineri și adulți au avut ocazia să urmărească spectacole de marionete și concerte de muzică și dansuri populare românești.

Principalele comunități de români sunt în regiunile Cernăuţi (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei şi ţinutul Herţa), Odesa (sudul Basarabiei şi Transnistria) şi Transcarpatia (Maramureşul de Nord). În regiunea Odesa din Ucraina (Sudul Basarabiei), spre deosebire de Bucovina de nord, situaţia şcolilor româneşti este mai dificilă ca urmare a faptului că românii din această regiune au fost recenzaţi sub denumirea de „moldoveni“.