“Cariere albastre” la UMC pentru românii de pretutindeni. Inclusiv pentru fete!

“Cariere albastre” la UMC pentru românii de pretutindeni. Inclusiv pentru fete!

DISTRIBUIȚI

O delegație a Universității Maritime din Constanța participă în perioada 4-7 iulie 2019 la Târgul Universităților din România din Chișinău, Bălți și Cahul pentru prezentarea ofertei educaționale. Delegația va oferi informații utile privind locurile de admitere dar și premii pentru primii ȋnscriși.

Universitatea Maritimă din Constanța (UMC) este prima instituție de ȋnvățământ superior din România care a obținut certificarea managementului calității serviciilor de educație din  partea unui organism internațional de prestigiu (Bureau Veritas). Universitatea are ȋn anul 2019-2020 o ofertă educațională atractivă, orientată spre domeniul de marină și navigație, inginerie mecanică și inginerie electrică dar și către domenii conexe de la uscat, cum ar fi ingineria economică ȋn transporturi, ingineria mediului și telecomunicații. Deși specializările sunt ȋn mare măsură tehnice, ele sunt atractive atât pentru băieți cât și fete, ȋn ultimii ani devenind o tradiție ca șefii de promoție, cu cele mai bune rezultate la ȋnvățătură, să fie fete.

”Ȋn mod tradițional elevii se gândesc că la Universitatea Maritimă vor ȋnvăța doar cum să devină navigatori și să plece pe mare. Ȋntr-adevăr, salariile cele mai mari, sunt pe mare, ȋncepând de la 3000 euro pentru funcția de ofițer și ajungând până la 10.000-12.000 euro/lună pentru funcția de comandant de navă. Ȋnsă dorim să facem cunoscut că universitatea are și o ofertă interesantă de specializări pentru cei care doresc să lucreze la uscat, ȋn așa numitele “cariere albastre” (blue careers), ȋncurajate de Comisia Europeană. Este vorba despre specializări ȋn domenii de nișă, esențiale pentru competitivitatea Uniunii Europene. Specializarea inginerie economică ȋn transporturi este de interes pentru cei care doresc să aibă cunoștințe de specialitate mixte, economice și tehnice, din toate tipurile de transporturi și doresc să lucreze ȋn domeniul portuar, comerț maritim, freight forwarding, logistică/ supply chain, crewing sau ȋn alte locuri de muncă din industria maritimă de la uscat. Specializările protecția mediului ȋn industrie și telecomunicații sunt de asemenea destinate celor care doresc să aibă cariere la uscat ȋn domenii strategice ȋn continuă dezvoltare. De mare interes este și navigația de croazieră”, se arată într-un comunicat am UMC.

Printre avantajele oferite românilor de pretutindeni, UMC menționează accesul la servicii educaționale de calitate, acreditate și certificate pe plan internațional și mai ales posibilitatea de specializare ȋn domenii de nișă, foarte necesare ȋn economia globală, după o metodologie europeană de studii și metode noi de predare, accesul la simulatoare performante și laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație, iar la finalizarea școlii – așa-numitele ”cariere albastre”. Pentru cei care vor un job la uscat pot lucra ȋn logistică, transporturi internaționale (inginerie economică ȋn transporturi), industrie și telecomunicații, în baza unei diplome recunoscute ȋn Uniunea Europeană, ȋn baza sistemului de credite transferabile ECTS. În timpul studenției, tinerii pot accesa sistemul de burse Erasmus sau pot face practică ȋn companii multinaționale, cu acces la o rețea globală de angajatori.

Ȋn anul universitar 2019-2020 Universitatea Maritimă din Constanța are 91 de locuri finanțate de stat pentru românii de pretutindeni, dintre care 58 locuri cu bursă. La studii de licență (navigație, inginerie mecanică, inginerie electrică, inginerie economică ȋn transporturi, ingineria și protecția mediului ȋn industrie și telecomunicații) sunt 72 de locuri fără taxă, dintre care 47 locuri și cu bursă.

La master, din 17 locuri fără taxe, 10 locuri sunt și cu bursă, iar la doctorat, ȋn domeniul ingineriei mecanice, din 2 locuri fără taxe, 1 loc este și cu bursă. Numărul de locuri poate fi suplimentat dacă este necesar.

Detalii privind dosarul  de ȋnscriere  aflați  la adresa: https://cmu-edu.eu/admitere-romani-de-pretutindeni/ sau  prin  email: info@cmu-edu.eu .

Dosarele de ȋnscriere se primesc ȋn Republica Moldova, ȋn perioada  9-18  iulie ȋn locațiile: Liceul Teoretic “Gheorghe Asachi” din Chișinău (str. București nr.64), Incubatorul de Afaceri din Cahul (str. B.P.Haședu nr 2) și ȋn Bălți la Hotel Elite (str. Khotin nr.17). Ȋnscrierea se poate face și online, dar pentru confirmarea locului trebuie depusă diploma de Bacalaureat ȋn original, se mai arată în comunicat.

Din categoria românilor de pretutindeni fac parte persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, persoanele de origine română și cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de etnonimul folosit, precum și românii emigrați, fie că au păstrat sau nu cetățenia română, descendenții acestora, precum și cetățeni români cu domiciliul stabil sau reşedinţa în străinătate.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, români de pretutindeni sunt:

  • Persoane care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, persoanele de origine română și cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de etnonimul folosit (armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuţovlahi, daco-români, fărşeroţi, herţeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, macedo-români, maramureşeni, megleniţi, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi, volohi, macedo-armânji), precum şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus,
  • Români emigrați, fie că au păstrat sau nu cetățenia română, descendenți ai acestora, precum și cetățeni români cu domiciliul stabil sau reşedinţa în străinătate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.