Cărţile româneşti ajung la românii din Spania

Cărţile româneşti ajung la românii din Spania

Cartea românească ajunge, zilele acestea, la comunitatea de români din provincia Cuenca, Spania şi cu ajutorul Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

Astfel, cu ocazia manifestărilor culturale organizate în oraşul Tarancon cu prilejul Zilei internaţionale a cărţii şi a drepturilor de autor, Asociația Hispano-română din provincia Cuenca, Spania, va fi prezentă în pavilionul ”Târguri si Expoziții” cu un stand de carte în limba română, traduceri în limba spaniolă și creaţii ale scriitorilor români rezidenți în Peninsula Iberică.

De asemenea, Asociația Hispano-română din provincia Cuenca organizează sâmbată, 25 aprilie 2015, „Atelierul de povești” – concurs dotat cu premii, ce se adresează elevilor de toate vârstele, şi care constă în lectura corectă a unor fragmente de proză, teatru sau poezie din literatura română clasică, la alegerea participanților, pentru a stimula dorința de lectură a micilor cititori, vorbitori de limba română.

Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni le va fi alături câştigătorilor, cu premii constând în manuale, reviste și cărți în limba română, amintind astfel, şi faptul că în România se sărbătoreşte, începând cu anul 2005, și „Ziua Bibliotecarului”, concomitent cu „Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor”, crearea de biblioteci în limba română în comunităţile româneşti din întreaga lume, inclusiv în cele istorice, aflate în jurul graniţelor ţării noastre, fiind una dintre priorităţile IEH.

„Atelierul de poveşti” aduce şi alte surprize: „Punguța cu doi bani”, va fi prezentată și în traducere spaniolă pentru a promova literatura românească, în speţă caracterul universal al operei scriitorului Ion Creangă. Şi, demn de acţiunea interactivă propusă, cei mici vor da frâu liber fanteziei şi creativităţii şi vor desena scene din poveștile prezentate. Cele mai reușite dintre acestea se vor concretiza în semne de carte, ce îşi găsesc un loc aparte în viaţa pasionaţilor de lectură.