CAZUL ROMÂNCELOR EXPLOATATE ÎN ITALIA

CAZUL ROMÂNCELOR EXPLOATATE ÎN ITALIA

Foto: www.theguardian.com
  • O echipă guvernamentală pleacă în Peninsulă
  • Audieri în comisia senatorială
  • În urmă cu două săptămâni, chiar șeful ITM s-a interesat de această problemă

În perioada 15-17 martie ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne vor pleca în Italia, în contextul recentelor materiale publicate de presă privind cazurile de exploatare a româncelor care muncesc în regiunile Sicilia și Calabria.

Premierul Sorin Grindeanu urmărește cu preocupare situația românilor din Italia și așteaptă cu interes raportul reprezentanților Guvernului trimiși la fața locului”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Delegaţia guvernamentală va avea întrevederi atât cu oficialităţile locale, cât şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor de români aflaţi la muncă în Italia, precum şi cu cei din mediul asociativ implicaţi în apărarea drepturilor muncitorilor străini şi combaterea abuzurilor asupra acestora.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a lansat o consultare pe teme concrete privind cooperarea şi dialogul bilateral româno-italian, într-o întrevedere cu şeful misiunii diplomatice italiene la Bucureşti.

Reamintim că la sfârșitul lunii februarie Dantes Nicolae Bratu, inspectorul general de stat din cadrul Inspecției Muncii din România, s-a aflat într-o vizită de lucru în Italia, în cadrul unui program de schimb de experiență și bune practici organizat de Ministerul Muncii din Italia, prin intermediul Inspecției Muncii italiene.

Discuțiile s-au concentrat asupra problemelor grave cu care se confruntă o parte din cetățenii români din Peninsulă, precum exploatarea prin muncă, traficul de persoane sau munca la negru.

Comisia pentru românii de pretutindeni din Senat a invitat astăzi, 14 martie, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, pentru a-și prezenta punctele de vedere în legătură cu situațiile de exploatare a românilor prin muncă.

Demersul a fost anunțat încă de săptămâna trecută de preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, senatorul Viorel Badea, după ce în presă apăruseră, din nou, informații despre situaţia dramatică în care se află mai mulţi români din Italia.

Pentru o mai bună informare asupra acestor cazuri, precum şi pentru găsirea unor soluţii de rezolvare şi prevenire a acestor abuzuri, am considerat necesară audierea persoanelor care s-au implicat în colectarea denunţurilor muncitorilor români aflaţi în situaţii extreme”, precizează senatorul Badea.