Cazul Smicală, pe agenda discuțiilor ministrului Andreea Păstârnac cu oficilitățile finlandeze

Cazul Smicală, pe agenda discuțiilor ministrului Andreea Păstârnac cu oficilitățile finlandeze

Sursă foto: Mediafax

Ministrul Andreea Păstîrnac a discutat marți, 10 mai, cu Kari Tolvanen, președintele Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul finlandez, și Eva Biaudet, vice-președinte,  despre problematica respectării drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor europeni, cu accent pe cazul doctorului român cu dublă cetățenie, Camelia Smicală Jalaskoski.

În acest context, oficialul român a solicitat sprijinul autorităților finlandeze pentru menținerea identității etnice și lingvistice a celor doi copii, Maria și Mihai, aflați în custodia serviciilor sociale finlandeze, propunându-le ca minorii să participe la o serie de activități desfășurate în limba română, prin intermediul asociațiilor reprezentative românești din Finlanda.

Reprezentanții finlandezi au asigurat susținerea interesului superior al copiilor, sub rezerva respectării cadrului legislativ național. De asemenea, a fost subliniată necesitatea informării corecte a cetățenilor români cu privire la drepturile și libertățile de care aceștia se bucură pe teritoriul finlandez, precum și principiile fundamentale care stau la baza acestora.

Totodată, au fost discutate posibilitățile de cooperare bilaterală în care să fie implicate autoritățile naționale pentru protecția copilului din ambele state.