Acasă Stiri CCR: Iohannis trebuie să facă altă nominalizare pentru funcția de premier

CCR: Iohannis trebuie să facă altă nominalizare pentru funcția de premier

Poate fi tot Orban, dar trebuie să facă o majoritate în jurul PNL

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis luni sesizarea depusă de președinții celor două Camere ale Parlamentului în ceea ce privește nominalizarea lui Ludovic Orban ca premier. Decizia  nu îi interzice însă președintelui Klaus Iohannis să îl nominalizeze tot pe Ludovic Orban ca premier, ci îi impune să nominalizeze un premier care poate strânge o majoritate guvernamentală în Parlament.

Teoretic, președintele Iohannis îl poate nominaliza încă o dată pe Ludovic Orban ca premier desemnat, dar practic e greu de crezut că șeful PNL poate dovedi că poate strânge o majoritate guvernamentală.

Comunicatul oficial al CCR:

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

  1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.
  2. În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.

CCR a admis existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și președintele Iohannis, ceea ce înseamnă că președintele Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare pentru funcția de premier.

Sesizarea împotriva desemnării a doua oară a lui Ludovic Orban pentru funcția de premier a fost depusă pe 10 februarie la Curtea Constituțională de către președinții Parlamentului, cei doi reclamând un conflict juridic între Parlament și președintele Klaus Iohannis.

”Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru (…) cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale: 1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice, (…) 2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice; (…) 3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”, susține Ciolacu în sesizarea transmisă CCR.

Ședința plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului, care urma să se reunească la ora 16.00 pentru un vot legat de Guvernul Orban 2, a fost amânată din cauza boicotului PSD, Pro România, UDMR și ALDE.