Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului “Bucureştii lui Caragiale”

Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului “Bucureştii lui Caragiale”

Foto: news.ro

Spectacole prezentate de teatre din Capitală şi din ţară, concerte, expoziţii, ateliere, demonstraţii şi activităţi pentru copii sunt organizate în perioada 28 august – 3 septembrie, în Parcul Cişmigiu din Bucureşti în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului “Bucureştii lui Caragiale”.

Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Teatrul Ion Creangă, este un program amplu care pune sub lumina reflectoarelor imaginea lui I.L. Caragiale, reputat cronicar de caractere şi moravuri, informează un comunicat al organizatorilor.

Peste 300 de artişti vor susţine, timp de 7 zile, 14 spectacole de teatru, 9 concerte, 25 de ateliere, două expoziţii de fotografii şi maşini de epocă, demonstraţii şi activităţi pentru copii. Evenimentele vor avea loc pe cele două scene amplasate pe peluzele din zona Platanului (între Intrarea Rigas şi Piaţa Walter Mărăcineanu) şi în spaţiile aflate în imediata vecinătate a acestora.

Principala secţiune din cadrul programului cuprinde montări de amploare, aducând pe cele două scene piesele celebrului dramaturg, dar şi alte comedii care atacă moravuri şi năravuri, produse de teatre şi companii independente de teatru din Bucureşti şi din ţară.

Vor fi prezenţi actori de la Teatrul Masca (“Nastasia” – 28 august, ora 20,30, Scena mare), Teatrul Evreiesc de Stat (“Mic şi-al dracu'”, 28 august, ora 18,30, Scena mică), Teatrul Mignon (“Moftul român”, 29 august, ora 18,00, Scena mică), Teatrul de Nord – Satu Mare (“D’ale carnavalului”, 29 august, ora 19,00, Scena mare), Teatrul Arte dell’Anima (“O noapte furtunoasă”, 30 august, ora 20,00, Scena mare), Teatrul Tony Bulandra – Târgovişte (“Mofturile lui Nenea Iancu”, 31 august, ora 20,00, Scena mare) şi Compania Ţais – Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca (“Grand Hotel Caragiale”, 1 septembrie, ora 21,00, Scena mare).

Ultima seară a Festivalului prilejuieşte o întâlnire memorabilă cu Horaţiu Mălăele care va susţine, de la ora 20,00, pe Scena mare, recitalul-eveniment “Sunt un orb”, un spectacol de gală care desluşeşte cu naturaleţe şi geniu comic operele unor autori diferiţi ca stil sau gândire.

Scena mică a Festivalului va găzdui, de miercuri până duminică, concerte susţinute de Maria Răducanu, Adrian Naidin, Marius Mihalache şi Irina Sârbu, însoţiţi de banduri. Repertoriul de folclor românesc, şansonete şi improvizaţie de jazz este completat de un concert inedit, susţinut de Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”, unitate emblematică a Armatei Române.

Tot la Scena mică din Cişmigiu, zilnic, între orele 10,00-13,00, vor avea loc activităţi pentru copii, printre acestea numărându-se spectacole de teatru susţinute de Teatrul Excelsior, Teatrul de Animaţie Ţăndărică şi Opera Comică pentru Copii, spectacole de ventrilocie cu Crina Zvobodă, cu păpuşi susţinute de Ana Crăciun-Lambru, şi baloane uriaşe cu Claudia Stroe, jonglerii şi acrobaţii cu artiştii de la Circ & Variete Globus Bucureşti, dar şi momente de improvizaţie şi concerte susţinute de coruri de copii din programul Cantus Mundi.

Tot în cadrul secţiunii pentru copii este programat, pe 2 septembrie, de la ora 19,00, la Scena mare, şi spectacolul “Goe în ţara Minunilor”, cea mai nouă producţie realizată de Teatrul Ion Creangă pentru copii cu vârsta peste 7 ani.

Copiii sunt aşteptaţi şi la Caravana Meşteşugurilor şi Monocool în Monotimp, iar tinerii cu vârsta peste 16 ani pot lua parte la atelierele realizate în colaborare cu Fundaţia Calea Victoriei – ilustraţie şi caligrafie modernă, pictură pe farfurii, pe sacoşe de pânză sau tricouri.

În cadrul festivalului vor avea loc şi două expoziţii, una de fotografii vechi care celebrează istoria bogată a municipiului, cu bulevardele, clădirile şi grădinile sale, şi una cu o colecţia de maşini de epocă în cadrul căreia publicul este invitat să renunţe la confortul maşinilor moderne şi să-şi imagineze o plimbare la bordul unui Ford Model T Speedster sau a unui Sears Roebuck Buggy fabricat în anul 1908, se arată în comunicat.
De asemenea, intrarea la toate evenimentele programate în cadrul Festivalului este liberă, precizează organizatorii. Iniţiat în 2012, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea dramaturgului, Festivalul a cunoscut de-a lungul celor şase ediţii diferite formate, ticurile, caracterele şi mecanismele suprinse în creaţia caragialiană fiind transpuse atât pe scenă, cât şi în activităţile şi spaţiile conexe, cu scopul de a crea o experienţă completă.