Acasă Europa Cea mai longevivă româncă din Chitighaz (Ungaria): Noi tot româneşte vorbim!

Cea mai longevivă româncă din Chitighaz (Ungaria): Noi tot româneşte vorbim!

Noi tot româneşte vorbim, româneşte citesc şi Biblia” spune Maria Muntean, una dintre cele mai longevive locuitoare a satului Chitighaz, din Ungaria.

De-a lungul celor 100 de ani a trecut prin multe greutăţi, dar rostul vieţii la găsit întotdeauna în credinţă şi muncă. Săptămâna trecută, la ceas de sărbătoare şi de bucurie jurnaliștii de la Foaia Românească au fost în vizită la ea acasă. Pe 13 septembrie, nana Măriuca a împlinit 100 de ani.

Maria Munteana învăţat să vorbească de la mama sa româneşte, iar ungureşte a învăţat la şcoală.

Când am fost la mama, ea m-o dat ca să învăţ la şcoală. Şase ani am umblat la şcoală ungurească, pentru că pe acele vremuri nu a fost în sat şcoală românească. Ca învăţător l-am avut pe Berki şi a fost mulţumit cu rezultatele mele, pentru că am învăţat destul de bine. Mama ne-a crescut româneşte, iar la şcoală am învăţat ungureşte. Suntem români, numai că dacă la şcoală am învăţat ungureşte, atunci ştim şi ungureşte. Noi tot româneşte vorbim, româneşte citesc şi Biblia. Doar cu strănepoţii vorbesc ungureşte”, a spus românca pentru Foaia Românească.

Maria Muntean susţine că a trăit şi vremuri grele, dar totuşi oamenii au trecut prin ele şi poate au fost mai sănătoşi.

“Tinerii de astăzi sunt mai hodiniţi, pentru că nu lucrează din toată puterea cum am lucrat noi. Acuma bărbaţii numai se suie în maşină şi merg să taie recolta. În vremea noastră, oamenii au lucrat din brânci, din putere. Voi nu mai ştiţi cum a fost atunci…”, conchide una dintre cele mai longevive locuitoare a satului Chitighaz.