Acasă Stiri Cei 15 români inculpați în SUA pentru participarea la fraude cibernetice la...

Cei 15 români inculpați în SUA pentru participarea la fraude cibernetice la nivel internațional și-au recunoscut infracțiunile

Departamentul de Justiție din SUA a anunțat că 15 persoane, cetățeni români, au pledat vinovate pentru că au participat într-un sistem organizat transnațional de mai multe milioane de dolari pentru fraudarea unor persoane din Statele Unite prin fraude comise la licitații online.

Printre ei sunt menționați proprietarul unui bitcoin exchange (nr. platformă pentru vânzarea și cumpărarea de monede virtuale tip bitcoin) din România și un hacker care a pledat vinovat într-un caz separat de înșelăciune electronică.

Membrii organizației infracționale din România au postat reclame false pe site-urile populare de licitații și vânzări online – cum ar fi Craigslist și eBay – pentru bunuri cu costuri ridicate (de obicei vehicule) care nu existau de fapt. Membrii conspirației convingeau victimele din SUA să trimită bani pentru bunurile publicitate prin realizarea unor narațiuni convingătoare, de exemplu, prin însușirea unui identității unui militar care trebuia să vândă obiectul anunțat înainte de plecarea în misiune.

Într-un comunicat de presă, Departamentul de Justiție prezintă patru români care au pledat vinovați în fața unui magistrat din Kentucky și rolul jucat de ei în schema de fraudă la nivel internațional.

Este cazul lui Bogdan-Ștefan Popescu, în vârstă de 30 de ani, care a pledat vinovat pentru infracțiunea de participare la un grup organizat de camătă. Conform documentelor inculpării, Popescu opera o spălătorie auto din București unde a gestionat alături de restul inculpaților organizarea grupului infracțional. El instiga alți co-inculpați să obțină criptomonede prin scheme de fraude online pe care ulterior le schimba în bani pe care îi transfera în conturile bancare ale angajaților sau ale unor rude.

Potrivit documentelor din instanță, pe lângă furnizarea serviciilor de spălare a banilor, Popescu a coordonat, de asemenea, obținerea instrumentelor utilizate pentru fraudarea cetățenilor americani, cum ar fi fotografiile pentru reclamele false, precum și numele de utilizator și parolele pentru serviciile de anonimizare a adreselor IP. Popescu a asistat, de asemenea, membrii conspirației, conectându-i cu alți membri care ar putea furniza servicii de call center – mai exact, care ar înlocui la telefon reprezentanții serviciului clienți eBay.

Liviu-Sorin Nedelcu, în vârstă de 34 de ani, din România, a pledat vinovat la 11 iunie 2020, pentru participare la grupul infracțional organizat. Potrivit documentelor judecătorești, Nedelcu a lucrat împreună cu alții pentru a posta reclame online pentru bunuri. Pentru a menține aspectul de legitimitate, Nedelcu a creat entități fictive prin care intenționa să vândă vehicule. Odată ce Nedelcu și restul inculpaților au convins victimele să achiziționeze mărfuri publicitate false, au trimis victimelor facturi pentru plată care păreau a fi de la vânzători legitimi, precum eBay Motors. La primirea plății, Nedelcu și restul inculpaților s-au angajat într-o schemă sofisticată de spălare de bani pentru a converti plata victimei în bitcoin.

Vlad-Călin Nistor, 33 de ani, din România, a pledat vinovat la 19 mai 2020. Conform documentelor, Nistor a fost fondatorul și proprietarul Bitcoin Coinflux Services SRL cu sediul în România. El a schimbat criptomoneda în monedă locală în numele membrilor conspirației din România, știind că reprezintă veniturile activității ilegale. Conform documentelor, de exemplu, Nistor a schimbat peste 1,8 milioane de dolari bitcoin pentru co-inculpatul Bogdan Popescu.

Beniamin-Filip Ologeanu, 30 de ani, din România, a pledat vinovat la 19 mai 2020. Potrivit documentelor judecătorești, Ologeanu a lucrat împreună cu alții în conspirație pentru a posta reclame pentru mărfuri pe site-uri de licitație, inclusiv eBay și site-uri de vânzări, inclusiv Craigslist. Odată ce Ologeanu sau ceilalți inculpații au convins victimele să cumpere și să furnizeze plata pentru articole postate în mod fals, Ologeanu a cerut altor participanți la infracțiuni din Statele Unite pentru a converti plata victimei în alte forme de plată și a transfera o parte din aceasta către Ologeanu în bitcoin. Ologeanu a obținut, de asemenea, încasări din fraudă de la alți inculpați, de obicei sub formă de carduri de debit preplătite, pentru a fi spălate de inculpați din SUA.

Potrivit documentelor, membrii rețelei au creat conturi online fictive pentru a posta aceste reclame și pentru a comunica cu victimele, folosind adesea identitățile furate ale unor cetățeni americani pentru a face acest lucru. De asemenea, au livrat facturi victimelor care poartă mărci comerciale ale unor companii de renume pentru a face ca tranzacția să pară legitimă. Membrii organizației înființează, de asemenea, call center-uri, care înlesnesc relația cu clienți, oferind spațiu pentru a adresa întrebări și a atenua îngrijorarea cu privire la reclame.

Odată ce victimele au fost convinse să trimită sumele pentru plata bunurilor, participanții la conspirație s-au angajat într-o schemă complicată de spălare a banilor, în care asociații din SUA ar accepta fonduri pentru victime, ar converti aceste fonduri în criptomonede și vor transfera venituri sub formă de criptomonedă către spălătorii de bani din străinătate.

”Infractorii cibernetici moderni se bazează pe tehnici din ce în ce mai sofisticate pentru a înșela victimele, adesea ascunzându-se în spatele unor afaceri legitime”, a declarat procurorul general adjunct, Brian A. Benczkowski, din Divizia penală a Departamentului Justiției.

”Aceste capete de acuzare demonstrează că Statele Unite vor ține cont de întreprinderile criminale străine și interne și de activiștii lor, inclusiv de schimburile de bitcoin frauduloase, care leagă publicul american”, a completat oficialul.

Cei 15 inculpați care au pledat vinovați în acest caz nu au fost încă condamnați. Alți doi inculpați din dosar sunt programați pentru judecată începând cu 14 septembrie 2020, în fața unei instanțe din Kentucky. Alți trei sunt fugari.

În cadrul cercetărilor din acest dosar au mai fost recunoscute și alte infracțiuni comise de români. De exemplu, pe lângă faptul că a pledat vinovat în acest caz, la 13 ianuarie 2020, Adrian Mitan a pledat vinovat și pentru participare într-un grup specializat în spălare de bani, sume care rezultau din infracțiuni online, inclusiv un sistem de atac de tip phishing cu carduri de credit, conceput pentru a fura bani de la cetățeni americanil.

Conform documentelor judecătorești, Mitan a obținut fraudulos informații despre cardurile de plată ale clienților din SUA, a pătruns ilegal în sistemele electronice ale întreprinderilor americane și apoi a efectuat un atac asupra sistemelor lor de vânzare cu scopul de a fura informațiile despre cardul de plată rămas. Apoi, Mitan a îndrumat persoane specializate în spălare de bani să creeze carduri de plată clonate cu informațiile furate, care erau folosite pentru extragerea de bani din conturile clienților. Aceste sume din înșelăciuni frauduloase au fost apoi returnate lui Mitan sub formă de bitcoin.

Autoritățile americane au fost sprijine în cadrul anchetei de specialiști din Poliția Română și de procurorii DIICOT. – Romania.europalibera.org