Acasă Cultura / Culte Cel mai tânăr laureat al Premiului Naţional de Istorie ”Nicolae Iorga” are...

Cel mai tânăr laureat al Premiului Naţional de Istorie ”Nicolae Iorga” are dublă cetățenie: română și italiană

foto:vivafm.ro

Alessandro Flaviu Dumitraşcu a devenit cel mai tânăr laureat al Premiului Naţional de Istorie ”Nicolae Iorga”, acordat la Botoşani.

Alessandro Flaviu Dumitraşcu, în vârstă de 35 de ani, are dublă cetăţenie – română şi italiană – şi este cercetător ştiinţific la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, fondat de Nicolae Iorga.

Premiul, în valoare de 10.000 de lei, a fost instituit în anul 2002 și este oferit de Primăria Municipiului Botoșani.

Alessandro Flaviu Dumitraşcu a reușit să impresioneze juriul cu volumul „Genova, Dunărea de Jos și Moldova între secolele XIII – XV”.

„Mulțumesc Muzeului Județean pentru găzduire, mulțumesc pentru generosul comentariu realizat de doamna director de la Muzeul Județean din Suceava, iar o mulțumire specială o vizează pe doamna Damaschin (Violeta Damaschin- n.n.), fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil, dar mai ales o mulțumire specială îl vizează pe domnul Andrei Pipidi care, care mi-a fost coordonator al acestei lucrări de doctorat și care a devenit carte, reprezintând legătura mea cea mai strânsă cu Nicolae Iorga și cu Botoșaniul. Pentru mine orice fel de asociere cu Nicolae Iorga și cu opera sa istorică nu poate fi decât prilej de mândrie și vă promit că voi folosi premiul pentru a continua cercetările acestui mare istoric”, a declarat Alessandro Flavio Dumitrașcu.

După decernarea premiului a urmat simpozionul „Nicolae Iorga – 135 de ani de la naștere”, iar astăzi, la Casa Memorială „Nicolae Iorga” vor avea loc depuneri de flori la bustul istoricului și un program artistic susținut de Corul Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” din Botoșani.

Tot astăzi va fi vernisată și expoziția „Nicolae Iorga – istoric al Evului Mediu”, fiind acces gratuit la audițiile unor conferințe radiofonice susținute de marele istoric.

Muzeul Județean de Istorie din Botoșani organizează, în fiecare an, manifestări dedicate istoricului Nicolae Iorga.