Cele mai bune filme româneşti în aplauzele publicului spaniol

Cele mai bune filme româneşti în aplauzele publicului spaniol

Cea de-a șasea ediție a festivalului Zilele Filmului Românesc, organizat de ICR Madrid în parteneriat cu Filmoteca Española cu sprjinul Cinetecii madrilene, a Academiei de Arte și Științe Cinematografice din Spania și Filmex România, prezintă, zilele acestea, publicului madrilen unele cele mai premiate și de succes producții românești din 2015.Printre peliculele prezentate amintim Aferim!, film recompensat cu Premiul Ursul de Argint pentru cea ma bună regie la Berlinală, Un etaj mai jos, câștigător al Premiului “Un Certain Talent” la Festivalul de la Cannes, dar și a două premii la recent încheiatul Festival de Film European de la Sevilla, respectiv Premiul pentru cel mai bun scenariu și Premiul pentru cel mai bun actor (Teodor Corban), precum și documentarul Chuck Norris vs. Communism nominalizat pentru Premiul pentru cel mai bun documentar la Sundance Film Festival.

Dintre cele 8 lungmetraje difuzate, 6 sunt filme de ficțiune și 2 documentare, 5 dintre ele fiind premiere absolute în Spania.

Tema comună a filmelor selectate în festival este confruntarea individului fie cu propria conștiință (Un etaj mai jos), fie cu prejudiciile sociale și religioase ale epocii sale (Aferim!), cu realitatea represivă a regimului comunist (Chuck Norris vs Communism) și corupția generalizată (De ce eu?), cu cei din jur ce îi îngrădesc libertatea (Autoportretul unei fete cuminți, Lumea e a mea) ori confruntarea cu destinul injust și nemilos (Carmen).

La ediția din acest an, ca și la cele anterioare, sunt prezenți și cineaști din România pentru a prezenta peliculele și a dialoga cu criticii și publicul spaniol: Tudor Giurgiu, regizor și producător, și Oana Giurgiu, producătoare și realizatoare de documentare.

Tudor Giurgiu s-a născut în 1972 la Cluj-Napoca și a absolvit Universitatea de Teatru și Film din București în 1995. A lucrat ca asistent de producție la pelicule de Lucian Pintilie și Radu Mihăileanu, iar apoi a fost selectat la Berlinale Talent Campus și Centro 911 Media Arts din Seattle. Între 2005 și 2007 a fost președintele Consiliului de Administrație al Televiziunii Române. În 2011 a câștigat Premiul pentru cel mai bun documentar european la festivalul SEMINCI din Valladolid cu filmul Superman, Spiderman sau Batman, iar în 2012, la același festival, Premiul pentru cel mai bun film la secțiunea “Punto de Encuentro” cu comedia Despre oameni și melci (2012).

 Filmografia sa este completată de lungmetrajul Legături bolnăvicioase (2008), documentarul Nunți, muzici și casete video (2008) și scurtmetrajul Un alt Crăciun (2012). Prin casa de producție pe care a fondat-o în 1994, Libra Film, Tudor Giurgiu a participat la producții precum Sânge și cenușă (Fanny Ardant, 2009), Câinele japonez (Tudor Cristian Jurgiu, 2013) sau Canibal (Manuel Martín Cuenca, 2013).