“Cele mai frumoase cărți din România”

“Cele mai frumoase cărți din România”

Gala de premiere a Concursului național de design de carte „Cele mai frumoase cărți din România”, aflat la ediția a patra are loc pe 5 noiembrie, la Biblioteca Națională a României din București.

În cadrul evenimentului va avea loc şi vernisajul expoziției “Cele mai frumoase cărți 2015” cu cele 34 de cărți finaliste și o selecție de cărți pentru copii din Franța.

Evenimentul marchează deschiderea expoziției cărților finaliste, a cărei prezentare promite vizitatorilor o interacțiune specială cu cărțile frumoase. Concursul național de design de carte urmărește gradul de originalitate și inovație în conceptul editorial, iar juriul a evaluat cărţile înscrise ţinând cont de raportul dintre tema sau natura cărţii, intenţia concepţiei vizuale și manifestarea acestora în produsul finit.

Cele 8 premii acordate anul acesta sunt: Marele premiu Cele mai frumoase cărți, Premiul pentru ilustrație, Premiul pentru carte pentru copii, Premiul pentru album, Premiul pentru carte în ediție limitată, Premiul pentru tânăr designer și Premiul pentru experiment tipografic, alături de o Mențiune a juriului.

Premiul pentru tânăr designer este acordat de ICR şi Centrul Naţional al Cărţii şi constă în susținerea unei deplasări şi participarea unui artist la programul unui târg internațional de carte în străinătate. Premiul pentru experiment tipografic este oferit de tipografia Alutus și constă în susținerea unui exercițiu de producție.

Membrii juriului au fost Valéria Vanguelov, Arina Stoenescu, Angela Rotaru, Hajdú Áron Péter, Daniela Chiorean, Keszeg Ágnes și Barna Nemethi.

Incluzând cărțile câștigătoare, expoziția de la Biblioteca Națională reunește toate cele 34 de cărți finaliste, precum și o selecție de cărți pentru copii realizate de editura Grasset Jeunesse din Franța.

Organizatorii, împreună cu partenerii proiectului, vor organiza o serie de expoziții itinerante în care vor prezenta cărțile finaliste, precum și 3 selecții speciale (selecția adițională a organizatorilor, selecția de cărți de artă, selecția de cărți ilustrate). Cele mai frumoase cărți 2015 au fost expuse la Târgurile Internaționale de carte de la Frankfurt și de la Belgrad, urmând expuneri și la cele de la Istanbul, Leipzig, Paris, Londra, Bologna, în prima parte a anului 2016. În țară, vor fi expoziții la la Cluj-Napoca, Iași, Timişoara, Tîrgu Mureş, Sibiu, Brașov, Constanța.