Acasă Cultura / Culte Cele mai noi lungmetraje româneşti la Festivalul de Film din Cottbus

Cele mai noi lungmetraje româneşti la Festivalul de Film din Cottbus

Festivalul Internaţional de Film Est-European de la Cottbus, care se află la a 25-a ediție și este dedicat celor mai recente producţii cinematografice provenite din Europa Centrală și de Est, va avea loc între 3 și 8 noiembrie.

O delegație de cineaști din România va participa la eveniment, fiind selecționate trei producţii românești de lungmetraj: „Un etaj mai jos” de Radu Muntean, „Muntele magic” de Anca Damian și „Lumea e a mea“ de Nicolae Constantin Tănase și scurtmetrajul „Insula” de Ozana Nicolau.

În cadrul secțiunii Spektrum a fost selectată pelicula „Un etaj mai jos” în regia lui Radu Muntean. Filmul este cel de-al cincilea lungmetraj semnat de cineastul român după un scenariu de Răzvan Rădulescu și Alex Baciu, iar protagoniști sunt actorii Teodor Corban și Iulian Postelnicu.

Filmul a facut parte din selecția de la Cannes 2015 în cadrul secțiunii „Un Certain Regard” și a participat la prestigioasele competiții de film de la Toronto și Londra, primind nenumărate elogii în presa internațională. Acțiunea pornește de la o altercație domestică ce se sfârșește cu o crimă și gravitează în jurul lui Sandu Pătrascu, singurul martor, și frământările interioare ale acestuia legate de demascarea sau tăinuirea făptașului, care îi este totodata vecin.

Lungmetrajul de debut al lui Nicolae Constantin Tănase, „Lumea e a mea”, a fost invitat în cadrul aceleiași secțiuni a festivalului. Filmul spune povestea Larisei, o fată de 16 ani, care trăiește într-un orășel de la malul mării unde tot ce contează sunt influența și banii. Tânăra crede însă că visurile ei merită orice sacrificiu. „Lumea e a mea” a câştigat trofeul celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, și are în distribuție actori precum Ana Maria Guran și Iulia Ciochină.

Totodată Festivalul Internaţional de Film Cottbus prezintă în cadrul secţiunii Specials documentarul de animație „Muntele magic” semnat de Anca Damian, film ce aduce în prim-plan călătoria prin aproape jumătate de secol de istorie a polonezului Adam Jacek Winker, artist, fotograf, dar și un experimentat alpinist. Regizoarea Anca Damian a mai participat în trecut la festivalul de la Cottbus cu filmul „Crulic”.

În cadrul competiției de scurtmetraj, participă filmul Ozanei Nicolau, „Insula” – povestea tinerei Eliza, care pleacă incognito, împreună cu prietenul ei, la casa de vacanță a familiei sale, pentru a-și surprinde tatăl la o întâlnire cu amanta. Protagoniști sunt Diana Bogdan si Sorin Cocis.

Festivalul Internațional de Film de la Cottbus a fost inițiat în 1991, cu intenția de a face simțită prezența filmelor din Europa de Est pe piața germană și de a urmări cum reflectă regizorii din fostele țări socialiste schimbările sociale și politice din statele lor de proveniență. De la lansarea sa, festivalul s-a dezvoltat ca un important punct de întâlnire între scena de film est și central europeană și cea internațională.

Institutul Cultural Român din Berlin s-a implicat activ în susținerea prezenței românești în cadrul festivalului de la Cottbus începând din anul 2009. Aceasta inițiativă reprezintă, alături de colaborările cu Berlinale, goEast, München Filmfestival, consolidarea parteneriatelor ICR Berlin cu cele mai importante festivaluri de film din Germania.