Acasă Asia Ceremonia de marcare a începerii construcției Pavilionului României la Expo 2025 Osaka

Ceremonia de marcare a începerii construcției Pavilionului României la Expo 2025 Osaka

foto:mae.ro

Vineri, 21 iunie 2024, pe lotul alocat României în cadrul sitului expoziției mondiale Expo 2025 Osaka, a avut loc ceremonia “Ground Breaking”, moment care marchează simbolic începerea lucrărilor de construcție pentru Pavilionul național al României.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența doamnei Geta Medeleanu, însărcinat cu afaceri a.i. în cadrul Ambasadei României la Tokyo, ca șef al delegației române, a doamnei Atsuko Hirooka, director general extraordinar în cadrul Asociației Japoneze pentru Expo 2025 Osaka, ca șef al delegației nipone și a domnului Thomas Quemin, reprezentantul companiei nipone de construcție a Pavilionului României, GL events KK.

Construit sub deviza sustenabilității, Pavilionul României reprezintă un model de dezvoltare bazată pe reciclare și reutilizare, aliniindu-se sistemic la obiectivele de sustenabilitate aplicate și promovate de către organizatorii manifestării internaționale.

În continuare, cu ocazia recepției ce a marcat începerea lucrărilor de construcție a Pavilionului României al Expo 2025 Osaka, au susținut discursuri Vice Guvernatorul Prefecturii Osaka, domnul Nobuhiko Yamaguchi, Vice Primarul orașului Osaka, domnul Toru Takahashi și Secretarul General Adjunct al Asociației Japoneze pentru Expo 2025 Osaka, domnul Manatsu Ichinoki, la eveniment luând parte și reprezentanți ai guvernului orașului Kobe, ai Camerei de Comerț și Industrie din Osaka, reprezentanți ai Asociației japoneze pentru Expo 2025 Osaka și diverși membri ai mediului academic și de afaceri din Osaka.

În conformitate cu prevederile OUG nr. 40/2016 și ale HG nr. 1399/2022 cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Afacerilor Externe coordonează procesul de pregătire și participare a României la Expoziția Mondială „Designing Future Society for Our Lives” Osaka (Japonia), care se va desfășura în perioada 13 aprilie – 13 octombrie 2025. Expoziția va avea loc pe insula Yumeshima, o insulă artificială construită pe malul mării în orașul Osaka și se așteaptă participarea a peste 150 de țări și 25 de organizații internaționale, precum și atragerea a peste 28 de milioane de vizitatori.

România a optat pentru tipul de participare cu un pavilion național construit de tip A (de mici dimensiuni, cca. 900 mp), fiind ales lotul pe care se va construi pavilionul în zona fizică a sitului expozițional denumită „Saving Lives ”. Prin Decizia Prim –Ministrului României cu nr. 318 din 2 august 2023 a fost numit Comisar General al Secțiunii Române pentru Expo 2025, domnul Ferdinand Nagy.

Conceptul arhitectural al Pavilionului României la Expo 2025 Osaka, denumit „The Romanian Magic Box- Creativity and Interactivity” a fost selectat în urma unui concurs organizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, la care au participat studenți din cadrul Facultății de Arhitectură.