Ceremonii de comemorare a militarilor români căzuți în cele două războaie mondiale

Ceremonii de comemorare a militarilor români căzuți în cele două războaie mondiale

????????????????????????????????????

Ziua Armatei Române a adunat la Chișinău oficialități de pe ambele maluri ale Prutului, care au comemorat împreună eroii militari români căzuți la datorie în timpul celor două Războaie Mondiale care au zguduit omenirea la începutul și mijlocul secolului 20. Pe lângă oficialități au mai fost prezenți elevi, dar și veterani ai frontului celei de a doua conflagrații mondiale. Din partea Republicii Moldova, prezent la manifestări a fost viceministrul Apărării, Gheorghe Galbură. Cei care au fost azi la Cimitirul Eroilor din Chișinău au depus coroane de flori și au ascultat o slujbă religioasă, oficiată de un sobor de preoți ai Mitropoliei Basarabiei, anunță Deschide.md.

Ceremoniile de comemorare au avut loc la Cimitirul Eroilor din Chișinău, acolo unde își dorm somnul de veci 1.020 de ostași români.

Atașatul militar al României în Republica Moldova, colonelul Cristi Ladaniuc, a reiterat importanța pe care Ziua Armatei o are în cadrul societății românești și a adus un omagiu celor căzuți pe câmpul de luptă.

„Ne aflăm în locul unde astăzi odihnesc o parte din acești eroi, chiar dacă locul nu este demn pentru memoria celor care au plătit cu viața devenirea noastră națională. Niciodată nu vom putea face destul pentru a cinsti memoria și jertfa acestora”

Un sobor de preoți a oficiat o slujbă de comemorare, mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Înalt preasfințitul Petru arătându-și, la rândul lui, respectul pentru eroii militari români.

„Unii rămân jertfă pe toată viața, devin sfinți pentru lupta și vitejia lor, iar unii mai au încă viață de la Dumnezeu să se întoarcă la locurile unde s-au născut”

Prezent la ceremonii, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a specificat rolul pe care armata l-a avut în edificarea statului român modern.

Continuarea aici