Cetățenii care vor să redobândească cetățenia română, scutiți de proceduri birocratice

Cetățenii care vor să redobândească cetățenia română, scutiți de proceduri birocratice

O serie de proceduri birocratice care îi puneau pe drumuri în mod inutil pe cetățenii care doreau să-şi redobândească cetăţenia română vor fi eliminate, prin ordonanță de urgență, promite premierul Dacian Cioloș.

Potrivit Bucpress.eu, vor dispărea copia legalizată la notar, funcționarii de la ghișeu fiind de acum cei care vor face legalizarea conform cu originalul, în baza traducerilor efectuate de traducători autorizaţi, dacă documentele sunt emise într-o altă limbă decât cea română,  iar cazierul judiciar va fi solicitat doar între instituții.

Totodată, cetăţenii români vor putea trimite copiile cărților de identitate și pe mail, scrie ziaruldeiasi.ro.

Premierul Cioloș a mai spus că românii își vor putea plăti cu cardul taxele la ANAF.

De asemenea, copiile după buletin, care trebuiau depuse la diferite dosare vor putea fi solicitate și trimise electronic, prin e-mail, prin scanare, fără să mai fie nevoie de acele documente și hârtii deplasate la o instituție sau alta.

Se vor elimina copiile legalizate pentru furnizarea serviciilor publice, instituțiile care vor cere astfel de copii după anumite documente vor putea să le legalizeze conform cu originalul pe loc.

La ridicarea buletinului și a pașaportului, cetățenii vor plăti o singură taxă și într-un singur loc, nu vor mai trebui să plătească diferite taxe la diferite instituții. Și celebrele adeverințe de venit pentru înscrierea la șomaj vor fi eliminate”, declara premierul român luni, cu o zi înainte ca ordonanța să ajungă pe masa Guvernului.