Cetățenii care votează prin corespondență trebuie să livreze plicurile până la 8...

Cetățenii care votează prin corespondență trebuie să livreze plicurile până la 8 decembrie, ora 24.00 – ora României

Cetățenii români din Franța care au optat pentru votul prin corespondență la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 sunt avertizati printr-un anunt al Ambasadei Romaniei la Paris ca “plicurile trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până la data de 8 decembrie 2016,ora 24.00 – ora României, la sediul Biroului electoral pentru votul prin corespondenţă“.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe, 8.890 de cetăţeni români din străinătate vor vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare de anul acesta.

Compania Națională Poșta Română a expediat documentele necesare votării (un plic exterior autoadresat, un plic interior, un autocolant cu menţiunea „votat”, certificatul de alegător, buletinul de vot prin corespondenţă şi instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot).

Cele mai multe buletine de vot au fost transmise către alegătorii români din Spania (2.794), Italia (1.228) şi Republica Moldova (880).

Cheltuielile privind transmiterea materialelor necesare votului prin corespondență de către alegători sunt suportate de autoritățile române și nu de către alegători.

După exercitarea votului, plicul exterior sigilat (conținând plicul interior cu buletinul de vot şi certificatul de alegător completat şi semnat) poate fi depus la orice oficiu poştal sau în orice cutie poştală spre a fi transmis Biroului electoral pentru votul prin corespondenţă. Plicurile trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până la data de 8 decembrie 2016,ora 24.00 – ora României, la sediul Biroului electoral pentru votul prin corespondenţă.

Alegătorul care s-a înscris în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondenţă trebuie să comunice de îndată Autorității Electorale Permanente dacă documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență au fost pierdute, furate sau deteriorate din motive neimputabile lui sau dacă acestea nu i-au parvenit până cel mai târziu la 21 noiembrie 2016. Alegătorul aflat în această situație își va putea exercita dreptul de vot la secția de votare, conform legii.