Chișinăul și Cernăuțiul s-au înfrățit. Documentul a fost semnat în română şi...

Chișinăul și Cernăuțiul s-au înfrățit. Documentul a fost semnat în română şi ucraineană

Primarul orașului Chișinău, Dorin Chirtoacă, și primarul orașului Cernăuţi, Alexei Kaspruk, au semnat astăzi (14 octombrie – n.r.), cu ocazia Hramului Oraşului Chişinău, un acord de înfrăţire a celor două oraşe. Documentul a fost semnat în două limbi: română şi ucraineană.,,Mă bucur că această înfrăţire are loc în mod simbolic în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în prezenţa dacilor şi a romanilor, care sunt primii oşteni ai Uniunii Europene. Doar împreună vom străbate mai uşor calea spre integrarea europeană”, a spus Chirtoacă.

La rândul său, primarul oraşului Cernăuţi, Alexei Kaspruk, a menţionat că semnarea Acordului de Asociere a Rep. Moldova şi a Ucrainei cu UE este o bună oportunitate de a deveni membru al marii familii europene.

După înfrăţirea celor două oraşe, Chirtoacă i-a îndemnat pe cei prezenţi „să fim alături de fraţii noştri din Ucraina şi să păşim împreună, cu dreptul, spre Uniunea păcii şi a prosperităţii”.

Arc_Triumf_ChisinauÎn acest an, la festivităţile dedicate Hramului oraşului Chişinău, participă, potrivit unui comunicat al municipalității primitla redacție, delegaţii din 10 ţări. Astfel, cele peste 50 de persoane invitate la sărbătoare reprezintă România, Suedia, Ucraina, Georgia, Austria, Turcia, Serbia, Bosnia-Herţegovina, Kosovo şi Italia.

Municipalitatea a pregătit un program special, de vizitare a oraşului şi a locurilor turistice din Moldova. Oaspeţii au făcut deja turul oraşului, de la Primărie până la Gara Feroviară, la monumentul „Trenul Durerii”, cu întoarcere la Muzeul Oraşului, din preajma Universităţii de Stat.

Turul oraşului a fost organizat prin deplasarea cu troleibuzul de epocă al Regiei Transport Electric Chişinău, vechi de 65 de ani, unul din primele troleibuze care au circulat pe străzile din Chişinău, începând din anul 1949.

De asemenea, oaspeţii municipalităţii au rezervată și o vizită la Cramele Cricova.

De Hramul Oraşului, Garda Romană de la Apulum, Alba Iulia, va fi prezentă şi anul acesta, cu un program reînnoit, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Aceasta va prezenta un spectacol, reconstituire a spaţiului antic românesc, cu tehnici de luptă.

Primarul Chirtoacă a anunțat că în timpul concertului din această seară din Piața Marii Adunări Naționale nu vor exista focuri de artificii, în semn de solidaritate cu Ucraina, țară în care pe durata conflictului din est nu sunt permise focurile de artificii la nivel oficial.