Chișinăul și Tiraspolul discută despre un regulament privind funcţionarea instituţiilor de învăţământ...

Chișinăul și Tiraspolul discută despre un regulament privind funcţionarea instituţiilor de învăţământ în limba română din regiunea transnistreană

Reprezentanţii politici în reglementarea transnistreană, Eugen Carpov şi Nina Ştanski, s-au întâlnit marți, 19 august 2014, la oficiul din Tiraspol al Misiunii OSCE din Moldova, cu grupurile de lucru pentru educaţie şi cu reprezentanţii partenerilor internaţionali din formatul de negocieri „5+2″.

Subiectul principal al discuțiilor s-a referit la situaţia şcolilor moldoveneşti cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană. În baza celor discutate în formatul „5+2″, reprezentanţii politici şi experţii au discutat despre elaborarea unui Regulament privind instituirea unui mecanism în  care să fie stabilite principiile de bază ale funcţionării instituţiilor de învăţământ din regiunea transnistreană, subordonate Ministerului Educaţiei al Rep. Moldova.

În cadrul discuţiilor, de asemenea, au fost abordate aspectele tehnice, precum, plata chiriei pentru spațiile în care activează şcolile, inspecţiile comune în şcoli referitor la respectarea normelor sanitaro-igienice și normelor antiincendiu ş.a.

Eugen Carpov a dat asigurări că autorităţile moldoveneşti depun eforturile necesare pentru identificarea soluţiilor la aspectele tehnice cu care se confruntă şcolile moldoveneşti. În acest context, viceprim-ministrul a subliniat că aspectele tehnice trebuie delimitate de cele politice şi că acestea nu trebuie să pericliteze buna organizare şi desfăşurare a procesului educaţional.

Următoarea întrevedere va avea loc pe 25 august, la Chişinău.