Acasă Cultura / Culte „Chuck Norris vs Comunism“ proiectat în cinematografele din Germania

„Chuck Norris vs Comunism“ proiectat în cinematografele din Germania

Documentarul „Chuck Norris vs Communism” de Ilinca Călugareanu va fi lansat, pe 12 noiembrie, în Germania şi va cuprinde 5 proiecții speciale, în patru săli din Berlin pe 13 și 15 noiembrie, și una în Dresda pe 14 noiembrie.

Proiecțiile vor avea loc în prezența protagonistei, jurnalista Irina Margareta Nistor, și a regizoarei, fiind urmate de o discuție, informează ICR Berlin într-un comunicat de presă.

Producția “Chuck Norris vs Communism”, o coproducție Marea Britanie-România-Germania, a avut premiera mondială la prestigiosul festival Sundance în 2015, bucurăndu-se de un circuit festivalier bogat și de o primire extrem de entuziastă. În Germania documentarul este distribuit de Rise And Shine Cinema.

Lungmetrajul spune povestea uimitoare a casetelor video piratate care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist prin traducerea a peste 3.000 de filme străine. În România anilor ’80, filmele din Vest s-au strecurat prin Cortina de Fier și au deschis, celor ce îndrăzneau să se uite, o fereastră spre lumea liberă. Un afacerist de pe piața neagră a casetelor VHS și o traducătoare curajoasă au adus magia filmului oamenilor obișnuiți. În rolul principal o regăsim pe Irina Margareta Nistor, figură emblematică a acelei perioade, care traducea și dubla filmele. Lungmetrajul include şi declaraţii ale unor persoane din mass-media sau industria de divertisment, precum Mihai Dobrovolschi, Vlad Craioveanu, Ioan Gyuri Pascu şi Adrian Sitaru, iar filmările au avut loc în Bucureşti şi Cluj.

Am crescut în România în anii 1980, în timpul unui regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului național de televiziune la două ore pe zi de propagandă plictisitoare, muzică populară, poezie patriotică și filme cenzurate. Într-o zi, pe când aveam șase ani, părinții meu au reușit să împrumute un aparat video. Și-au invitat prietenii la noi acasă și toată noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B făcute la Hollywood. Țin minte acele filme, dar îmi amintesc mai bine felul în care m-am simțit atunci când am pășit în sufragerie — ca și cum aș fi intrat într-o lume secretă, magică și liberă„, a declarat regizoarea într-un articol publicat în The New York Times, în 2014.

Ilinca Călugăreanu este o regizoare româna de filme documentare, originară din Cluj-Napoca. A studiat producția de film documentar la Granada Center for Visual Anthropology din Manchester și în prezent locuiește la Londra.