Cinci români repatriați din Siria. Ambasada din Damasc acordă protecție consulară cetățenilor...

Cinci români repatriați din Siria. Ambasada din Damasc acordă protecție consulară cetățenilor din Australia, Canada, Franța și Republica Moldova

Cinci cetăţeni români, dintre care patru minori, au fost evacuaţi la 11 august 2016, la cerere, din Siria şi repatriaţi pe cale terestră şi aeriană, cu sprijinul Ambasadei României la Damasc, Ambasadei României la Ankara, Consulatul General al României la Istanbul şi al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), anunță Ministerul Afacerilor Externe.

Consulatul General al României la Istanbul a eliberat documentele de călătorie necesare repatrierii grupului de cetățeni români și a oferit asistenţă consulară pe parcursul întregii repatrieri, asigurând întregul suport logistic. Grupul format din 5 cetăţeni români  a sosit, în siguranță, la Bucureşti, la 11 august 2016.

Măsura face parte din demersurile constante de sprijin consular acordat de MAE, prin Ambasadele României la Beirut și Damasc, cetățenilor români aflați în situații deosebite, în statele cu risc major de securitate.

MAE precizează că, încă din 2011, a intervenit în mod direct pe linia asigurării asistenței și protecției consulare, facilitând până în prezent, evacuarea și repatrierea din Siria a unui număr de 722 cetăţeni români şi membri de familie.

Reamintim  faptul că, în prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistenţă şi protecţie consulară inclusiv cetăţenilor din Australia, Canada, Franţa şi Republica Moldova, aflaţi pe teritoriul Siriei.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările ferme adresate cetăţenilor români aflați în zonele de conflict, să contacteze misiunile României din teritoriu pentru a-şi înregistra prezenţa în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistenţă și protecție consulară.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea informaţiilor furnizate atât prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă” ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, cât și al serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.